L'Audiència de Girona ha condemnat a 2 anys i mig de presó l'amo del magatzem de la Jonquera que guardava 14.700 euros falsos dins una farmaciola a l'interior del local. Tot i que l'acusat, Abdelhak Moataz, va assegurar davant del tribunal que els diners no eren seus, la sentència subratlla que la versió que va explicar és "del tot inversemblant". I més, tenint en compte que durant els sis anys que van passar fins que el cas va arribar a judici, es va negar a declarar tant a comissaria com als jutjats. L'Audiència condemna Moataz per un delicte de falsificació de moneda, però a l'hora d'imposar la pena li estima una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes. A més de la presó, la sentència també obliga el condemnat a pagar una multa de 36.750 euros.

El cas que ara l'Audiència ha sentenciat es remunta gairebé sis anys enrere. En concret, el 28 d'octubre del 2011. Aquell dia, els Mossos d'Esquadra van fer una entrada i registre al magatzem de Moataz, situat al carrer Major de la Jonquera. L'escorcoll va dur-se a terme en el marc d'un dispositiu policial per delictes contra la propietat industrial.

A l'interior del magatzem, a més de trobar-se amb un gran desordre, els agents van localitzar un feix de bitllets falsos. N'hi havia fins a 147, i tots eren de 100 euros. En total, doncs, 14.700 euros.

Durant el judici, l'acusat va desvincular-se'n assegurant que els diners no eren seus. Moataz va explicar que feia tot just quinze dies que havia llogat el magatzem, i que part del què hi havia a l'interior -farmaciola inclosa- eren pertinences de l'antic propietari. A més, l'acusat també va recordar que ell mateix va ser qui va obrir la porta del local als Mossos d'Esquadra, perquè la tarda abans havia patit un intent d'atracament (amb trets inclosos) i la policia ho estava investigant.

"Del tot inversemblant"

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Francisco Orti, no dona cap mena de credibilitat a la versió del processat. De fet, diu que és "del tot inversemblant", sobretot tenint en compte que durant tota la instrucció del cas Moataz no va obrir boca (perquè es va negar a declarar tant a comissaria com al jutjat).

"El silenci de l'imputat és un contraincidi que li va a la contra", recull la sentència. A més, el tribunal també s'estranya que Moataz no aportés a la causa el contracte de lloguer del magatzem -quan va assegurar haver-lo signat- i que també digués que part de les pertinences que hi havia a dins el local eren de l'antic propietari i estaven separades de les seves, "quan tot estava completament desordenat".

L'Audiència de Girona conclou, doncs, que Abdelhak Moataz coneixia l'existència dels bitllets falsos, i que els tenia allà "per posar-los en circulació". Per això, el tribunal el condemna per un delicte de falsificació de moneda. Però a l'hora d'imposar-li la pena, li estima una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes, perquè "tot i la simplicitat de la instrucció", la causa va estar encallada durant tres anys i mig abans d'arribar a judici.

36.750 euros de multa

La sentència imposa a Abdelhak Moataz una pena de 2 anys i mig de presó i l'obliga a pagar una multa de 36.750 euros (que correspon a multiplicar per 2,5 el valor dels bitllets falsos). En cas que el processat no pagui voluntàriament la sanció, l'Audiència ja l'adverteix que el privarà de llibertat durant un mes més.

La sentència, de la Secció Quarta de l'Audiència de Girona, no és ferma. S'hi pot interposar recurs de cassació en un termini de cinc dies.