No hi ha "proves concloents" que demostrin que Vicente Fernández Cortés, àlies 'Sioux', passés l'arma de foc a l'autor material del crim del dia de Tots Sants del 2013 al afores del cementiri de Figueres. El jurat popular l'ha declarat no culpable per cinc vots a quatre. Tampoc creuen que es pugui provar que la pistola utilitzada per matar la víctima fos seva. En base al veredicte, l'Audiència de Girona dictarà sentència absolutòria i sortirà en llibertat. En canvi, el jurat ha declarat culpable d'assassinat i tinença il·lícita d'armes el seu nebot, Juan Fernández Cortés, àlies 'Shin Chan'. Conclouen que va abatre la víctima disparant-li una ràfega de deu trets amb una arma prohibida. Fiscalia i acusació particular demanen 23 anys de presó. La seva defensa, 11.

Els testimonis es contradiuen entre ells, no hi ha empremtes dactilars d'ell a l'arma i la vídua (que va presenciar l'assassinat) no el va poder reconèixer. Per tot això, el jurat popular considera que "no hi ha proves concloents" per declarar culpable Vicente Fernández Cortés, àlies 'Sioux'. No ha estat una decisió unànime, sinó per cinc vots a quatre.

En el veredicte, el jurat popular argumenta que les proves que incriminen el 'Sioux' com a coautor no són suficients. El principal testimoni contra l'acusat era la vídua que va assegurar que un home es va treure la pistola d'una bossa que duia creuada en bandolera i li va passar a qui va perpetrar l'assassinat, Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan'. Tot i això, després no el va poder reconèixer en fotografia i només recordava que l'autor material deia "Marxem, Sioux, això ja està fet". El jurat popular sosté que l'afirmació no és suficient per declarar-lo culpable.

A més, ressalten que la pistola només tenia una empremta dactilar identificable i que pertanyia a l'altre processat. "No hi ha empremtes de Vicente Fernández Cortés a l'arma", exposen.

També determinen que no es pot provar que la pistola fos del 'Sioux'. Era una arma prohibida que no haurien pogut portar ni tan sols amb permís d'armes, que no en tenien. Per això, també l'han declarat no culpable del delicte de tinença il·lícita d'armes.

Després de la lectura del veredicte, el magistrat president del jurat, Adolfo García Morales, ha anunciat que dictarà sentència absolutòria per a Vicente Fernández Cortés, que en les properes hores sortirà de la presó. L'acusat s'ha abraçat als seus advocats, Carles i Maria Monguilod, quan ha sabut que quedarà lliure.

El 'Shin Chan', culpable

El jurat sí que ha estat unànime a l'hora de declarar culpable Juan Fernández Cortés, àlies 'Shin Chan', dels delictes d'assassinat i tinença il·lícita d'armes. Exposen que el van detenir pocs minuts després del crim, que diversos testimonis el van veure i que, un cop arrestat, ell mateix va confessar que l'havia matat a trets.

També sostenen que la víctima no es va poder defensar de l'atac. Anava desarmat i va rebre una ràfega de deu trets, vuit dels quals van impactar al pit i van afectar a zones vitals.

No li aprecien cap de les atenuants que plantejava la seva defensa, encapçalada pel lletrat Marcos García Montes. No es creuen que tingués les capacitats afectades pel consum de drogues, que patís un arravatament, por insuperable, que confessés el crim ni que actués el legítima defensa. El 'Shin Chan' assegurava que va disparar perquè la víctima va treure una arma primer i el va encanonar. "Ningú li va veure una arma a la víctima", han resolt.

Tampoc li aprecien l'agreujant per motivacions masclistes perquè tot i que l'origen del conflicte entre els clans era que l'exdona del 'Sioux' s'havia emparellat amb el germà de la víctima, el jurat conclou que la motivació del 'Shin Chan' "no té relació directa" amb la dona.

El fiscal, Víctor Pillado, i l'advocada de l'acusació particular, Mònica Tarradellas, han demanat 23 anys de presó per a Juan Fernández Cortés. La seva defensa en sol·licita 11. El cas ha quedat vist per a sentència.