02 de juny de 2017
02.06.2017
40 Años
40 Años
Judici

Crim de Tots Sants: "Els covards van aprofitar que no sabia res de la lluita dels clans per matar-lo"

Testimonis identifiquen l'autor material dels trets però no van veure l'acusat passant-li la pistola

02.06.2017 | 17:31
Els acusats del crim de Tots Sants

El germà de l'home mort a trets als afores del cementiri de Figueres el dia de Tots Sants del 2013 ha assegurat que la víctima no tenia cap problema amb els acusats i que desconeixia l'enfrontament que hi havia hagut entre les dues famílies. "El meu germanet no estava al corrent dels problemes entre clans i els covards ho van aprofitar per matar-lo", ha declarat per videconferència des d'una presó francesa. El testimoni ha ressaltat que se sent responsable de la mort del seu germà perquè havia estat ell qui, la nit abans, s'havia barallat a cops de puny amb un dels ara acusats. El motiu: que li havien dit que anava dient pel barri que li "trencaria la boca i les cames" després d'emparellar-se amb la seva exdona. "Em vaig barallar amb ell d'home a home i ja no li vaig donar més importància, no pensava que arribaria a això", ha afirmat.

El germà del difunt assegura que la víctima no tenia res a veure amb els enfrontaments que mantenien el clan Capirote (vinculat a la família Cortés, els acusats) i el clan Santiago (de la família Gabarre, la víctima). Segons ha explicat, la víctima vivia a França i, per tant, no estava al cas de la baralla que havien mantingut el dia abans ell i un dels acusats, Vicente Fernández Cortés àlies 'Sioux'.

La nit abans, el germà va anar a buscar el 'Sioux' a casa seva. "M'hi volia barallar perquè quatre o cinc persones del barri m'havien dit que deia que em volia trencar la boca i les cames", ha explicat. L'origen del conflicte, segons alguns testimonis, podria ser la relació que el testimoni mantenia amb l'exdona de l'acusat des de feia un any i mig. Tot i això, el germà no creu que sigui el motiu.

"Per a mi que era més una qüestió d'enveja perquè a mi tothom m'apreciava al barri i sabien que ell era un mentider", ha assenyalat. També ha recordat que, abans d'ell, la dona havia estat amb un altre home i el 'Sioux' no s'hi havia oposat. "Encara no sé per què van matar el meu germanet davant la seva família i ens han destrossat la vida", ha assegurat.

"Des de nens sempre hem après a ser homes i ho volia solucionar barallant-nos a cops de puny", ha afegit. De fet, assegura que és una manera habitual de solucionar problemes dins l'ètnia gitana. "Segons la llei gitana, et baralles i guanya un. Després et dones la mà i s'ha acabat", ha exposat.

Quan va arribar a casa del 'Sioux', li va dir que "si era home" anés amb ell fins al cotxe. Va conduir fins a un descampat. Encara dins el vehicle, afirma que va veure com el 'Sioux' intentava fer un moviment estrany, no sap si per treure algun tipus d'arma. "Tinc picardia i ja no el vaig deixar temps i li vaig donar un cop de puny", ha descrit.

El testimoni diu que no sap quants cops li va donar ni si li va deixar l'ull morat. "Jo em vaig tornar boig i vaig veure molta sang", ha declarat. Durant a disputa, va arribar Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan o Sevilla', l'altre acusat. "Va arribar embalat però, ja en to conciliador, se'l va endur cap a casa", conclou.

El germà de la víctima va donar la disputa per tancada però, tal i com fixa de nou la llei gitana, li va comunicar al patriarca. Aleshores, els líders dels dos clans van pactar dividir-se les hores de visita al cementiri el dia de Tots Sants per evitar incidents. "No pensava que pogués arribar a això", ha dit.

Aquest acord és, segons afirma el testimoni, el que desconeixia la víctima, que va arribar al cementiri amb la seva dona embarassada i els seus fills en l'horari del clan Capirote. "El meu germanet no estava al corrent de res", ha lamentat, i ha afegit que els dos acusats van actuar amb a "covards" crivellant-lo a trets als afores del cementiri.

Després del crim, un agent de la Guàrdia Urbana va arrestar el tirador mentre que l'altre acusat va aconseguir fugir. El germà de la víctima ha detallat que, de nou seguint la llei gitana, tota la família dels acusats van haver de fugir de Figueres i estar fora durant mesos. "Si no haguessin marxat hi hauria hagut una guerra", ha conclòs.

D'on surt la pistola?

Durant al segona jornada del judici, que es fa amb jurat popular, han declarat diversos testimonis que van presenciar el crim. Tots han identificat Juan Fernández Cortés com l'home que va descarregar deu trets contra la víctima però, tot i identificar la presència del 'Sioux', no saben si va ser qui li va passar la pistola a l'altre acusat. "Va ser molt ràpid, jo estava intentant endur-me el meu cosí (la víctima) i quan em vaig girar ja vaig veure el 'Shin Chan' amb l'arma a la mà", ha explicat una d'elles.

Un altre testimoni, que estava darrere els dos homes d'esquenes, sí que va veure com el 'Sioux' feia un moviment compatible amb treure una arma però no sap si va allargar el braç cap al seu germà i li va passar la pistola.

Els dos acusats, que es tracten com a germans perquè s'han criat junts però en realitat són oncle i nebot, s'enfronten a 23 anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d'armes. El judici continuarà dimarts a l'Audiència de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema