La dona de la víctima del crim de Tots Sants ha assegurat que el dia dels fets ella, que aleshores estava embarassada, el seu home i els seus dos fills menors d'edat estaven als afores del cementiri de Figueres. Havien marxat del recinte després de tenir un primer enfrontament amb el clan rival. Un cop al carrer, va veure els dos acusats (que són germans) que anaven corrent cap on estava el seu home. Un d'ells, el més alt, es va treure una pistola d'una bandolera i li va passar al germà. Segons ha relatat la dona, tot va ser "molt ràpid" però el germà més baix va agafar l'arma, va apuntar cap a la zona del pit de la víctima i va descarregar una primera ràfega de trets. Quan l'home va caure a terra, s'hi va apropar i el va rematar disparant més d'un cop. Segons apunten els testimonis, els dos clans es van enfrontar perquè l'exdona d'un dels processats es va emparellar amb el germà de la víctima.

Aliens a l'enfrontament entre els clans. El primer testimoni a declarar al judici contra els dos germans acusats d'assassinar a trets un home als afores del cementiri de Figueres l'any 2013 ha estat la dona de la víctima. La dona ha explicat que tant ella com el seu marit desconeixien que hi havia hagut problemes entre les dues famílies i que, per això, els patriarques havien pactat uns horaris per no trobar-se al cementiri.

"Si hagués sabut que hi havia problemes, no hagués posat en perill ni el meu marit ni els meus fills", ha explicat. De fet, segons els testimonis, la víctima vivia a França, feia poc que havia sortit de la presó i no es parlava amb el seu germà. A més, no va dir a ningú de la seva família que tenia intenció de desplaçar-se a Figueres per anar a posar flors a la tomba d'una tia seva.

Això va provocar que es trobés amb la família dels acusats, els Cortés. Dins el cementiri hi va haver un primer enfrontaments. Segons ha declarat la dona, li van retreure al seu marit que estigués allà, el van rodejar i entre uns quants el van començar a agredir. Fins i tot, li van trencar la samarreta que duia. El conflicte va obligar la Guàrdia Urbana a intervenir.

El matrimoni i els fills van decidir, en aquest moment, abandonar el cementiri. Un cop al carrer i quan ja estaven uns metres carrer avall, ha continuat explicant la dona, va veure venir corrent els acusats acompanyats d'una o dues persones més.

"Va ser molt ràpid", ha assegurat la vídua. La dona ha afirmat que va veure dos homes que coneixia d'abans, un alt i l'altre més baix. Un li va dir a l'altre: "Són ells?" i, quan va respondre afirmativament, l'alt es va treure una pistola d'una bossa creuada en forma de bandolera que duia i li va donar al baix. "Dona'm, dona'm, que a aquest el mato", explica la dona que va dir.

Immediatament, el baix va alçar l'arma, va apuntar cap al pit de la víctima (que anava amb el tors nu) i va descarregar una primera ràfega de trets. Quan la víctima va caure a terra, s'hi va apropar i el va rematar tornant a disparar una rajada de trets.

"Ja està, Sioux, ja està fet", diu la dona que va exclamar l'assassí. De fet, 'Sioux' és l'àlies d'un dels dos acusats, Vicente Fernández Cortés. El suposat tirador és el seu germà, Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan'. Un dels dos agressors va aconseguir fugir mentre que la policia va perseguir i detenir l'altre, el que havia disparat l'arma.

Identificacions confuses

La dona ha afirmat que no sabia qui eren els dos acusats i que no va ser fins després del crim, quan es va reunir amb la família del seu home, que va descobrir els problemes que hi havia. Va ser en aquell moment, assegura, quan va lligar caps amb el nom de 'Sioux'.

La vídua, a preguntes de l'advocat de Vicente Fernández Cortés, no ha sabut trobar una explicació a per què no va ser capaç de reconèixer en fotografia l'acusat com l'home que li va passar l'arma al germà ni tampoc argumentar els errors en les identificacions en seu policial. "Tenia por, se'm va quedar com tot negre", ha dit.

La llei gitana

Segons les acusacions, els dos clans es van enfrontar perquè l'exdona d'un dels processats es va emparellar amb el germà de la víctima. La dona també ha declarat aquest dijous. Segons ha explicat davant els membres del jurat popular, ella estava casada amb el 'Sioux' i tenien fills. Feia vuit anys, però, que s'havia acabat la relació.

Els problemes van sorgir quan ella es va ajuntar amb el germà de la víctima. La dona ha explicat que, segons la llei gitana, quan una dona se'n va amb un altre home, els fills pertanyen a l'exmarit. Per aquest motiu, el 'Sioux' li reclamava que li entregués els nens però ella s'hi negava. "Va deixar d'insistir perquè veia que jo no me n'anava a viure amb l'altre", ha dit. En el moment del crim, feia un any i mig que eren parella.

Tot i això, ha reconegut que pel barri a Figueres van començar a córrer rumors que el 'Sioux' amenaçava amb barallar-se "a punys" amb l'altre home. Just el dia abans del crim, el germà de la víctima va decidir anar-se'n a casa el 'Sioux' per arreglar les diferències "en una baralla d'homes". "No hi va haver armes, només va ser a cops de puny", ha dit la dona.

El testimoni ha assegurat que el seu exmarit i el germà de la víctima no es coneixien d'abans ni tenien mala relació i no creu que l'origen del conflicte fos ella, tot i que tampoc ha sabut explicar cap altre motiu perquè no li consta que tinguessin negocis comuns o enemistats.

Amenaçades de mort

Les dues dones han explicat al judici que tenen "por" de declarar perquè s'hi juguen la vida. Tant una com l'altra han explicat que estan amenaçades de mort. La vídua de la víctima tem una revenja tant de la família dels acusats com de la del seu difunt marit. Segons ha declarat, ha refet la seva vida al costat d'un altre home i està mal vist per la llei gitana. "Jo no volia venir, correm perill jo i els meus fills", ha exposat. Per aquest motiu també ha renunciat a cobrar cap indemnització, ni ella ni els seus fills, per una possible condemna.

L'altra dona ha afirmat que també ha rebut amenaces, sobretot de la família de la víctima perquè va acabar trencant la relació amb el seu germà.

El fiscal Víctor Pillado i l'acusació particular, encapçalada per la lletrada Mònica Tarradellas, demanen 23 anys de presó per a cadascun dels germans, un cop a autor material del crim i l'altre com a autor. Els acusen d'assassinat i tinença il·lícita d'armes. L'advocat Marcos García Montes defensa Juan Fernández Cortés. L'advocat de Vicente Fernández Cortés, Carles Monguilod, demana l'absolució.