Cessada la lletrada de l'administració de justícia del Jutjat Penal 2 de Figueres per un expedient disciplinari obert quan treballava en un jutjat de Manresa. El president del TSJC i el president de l'Audiència de Girona han explicat que havien detectat problemes al jutjat de Figueres, d'una banda per la sobrecàrrega de feina que té perquè assumeix tots els assumptes de violència domèstica però també per deficiències atribuïbles també a la lletrada. Un cop resolt l'expedient disciplinari, la lletrada ha quedat suspesa. "Se n'ha anat cap a casa i no treballa perquè era substituta", ha explicat Fernando Lacaba. La sala de govern del TSJC s'ha reunit a Girona i també han abordat altres mancances a la demarcació, com el col·lapse al Jutjat de Família de Girona. Esperen que estigui en vies de solució a partir de juliol, quan la magistrada substituta tornarà d'una baixa i el que actualment la substitueix es quedarà com a reforç.

Cessada la lletrada de l'administració de justícia del Penal 2 de Figueres

Cessada la lletrada de l'administració de justícia del Penal 2 de Figueres

El president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, sostenen que els jutjats de Figueres estan al límit del "col·lapse", per la sobrecàrrega de feina que tenen per assumir una població gran i la proximitat amb la frontera amb França. A la idiosincràsia de la zona s'hi afegeix, a més, la gran mobilitat dels jutges que fan que ara mateix només n'hi hagi dos de titulars i la resta (vuit) siguin substituts.

Un problema endèmic que fa acumular retards en els procediments. "Els problemes els tenim perfectament identificats i quan hi ha lentitud o retards excessius", ha explicat Lacaba.

Un dels jutjats situats a la capital de l'Alt Empordà ha hagut de suportar un revés més. Segons ha explicat Lacaba, al Jutjat Penal 2 hi ha hagut "disfuncions" generades en part per problemes amb la lletrada de l'administració de justícia (el que abans s'anomenava secretari judicial). La lletrada ocupava el lloc de feina com a substituta i provenia d'un jutjat de Manresa, on li havien obert un expedient disciplinari.

Aquest expedient s'ha tramitat i resolt mentre ocupava el càrrec a Figueres. "La situació de col·lapse es va veure agreujada amb la lletrada que ja venia amb un expedient previ", ha explicat el president de l'Audiència de Girona. Finalment, segons Lacaba, s'ha declarat que no és idònia per desenvolupar la feina i ha quedat suspesa. Com que no és titular, això vol dir que se n'ha anat "a casa" i que no l'han reubicat a cap altre jutjat.

Lacaba ressalta que és un jutjat ja de per si saturat per problemes de repartiment i perquè assumeix els casos de violència domèstica de tot el partit judicial. Ara, un altre lletrat de l'administració de justícia està assumint la feina del seu jutjat més la del Penal 2. Serà així fins que el Ministeri de Justícia nomeni un substitut.

Reforç al Jutjat de Família

Un altre dels jutjats amb problemes a la demarcació és el Jutjat de Primera Instància 6 de Girona, que assumeix les funcions de Jutjat de Família. Tot i que la previsió és que s'acabi creant un nou jutjat que el descarregui de feina, Barrientos ha explicat que no tenen notícies de quan serà. Abans de l'estiu, diu, segur que ja no però veurien amb bons ulls que fos a finals d'any per entrar en funcionament el gener del 2018. "En teoria depèn de dotació pressupostària i imaginem que serà a partir de l'aprovació de la llei de pressupostos de l'Estat", ha detallat.

Fins llavors, esperen començar a posar solució al col·lapse a partir de juliol. Llavors és quan s'ha de tornar a incorporar d'una baixa la titular del jutjat i la presidència ha decidit que, quan així passi, el jutge d'adscripció territorial (JAT) que actualment la substitueix es quedi com a reforç.

Al Jutjat de Família també hi ha hagut una disfunció que atribueixen al lletrat de l'administració de justícia perquè alguns expedients no s'havien registrat com tocava i no apareixien a l'estadística. "Es van detectar tard", ha exposat Barrientos. La sala de govern, en paral·lel al reforç amb el JAT, també proposa un reforç de l'oficina que tramita les causes perquè hi ha afers encallats en la tramitació.