El 2016, l´Institut Català de la Salut (ICS) va registrar 490 agressions a professionals sanitaris, 58 de físiques. És una xifra lleugerament més baixa, en 11 casos, que la d el 2015, però superior a la del 2014, en què només se´n van donar 421. Més de la meitat, les van patir els facultatius, i es van donar sobretot a l´atenció primària, en 383 dels casos, 217 a l´àrea metropolitana. Segons les dades de l´ICS, 4 metges, 1 infermer, 4 auxiliars d´infermeria i 1 zelador han estat de baixa laboral com a conseqüència d´aquests episodis. Per fer-hi front, el Departament de Salut du a terme accions com ara la creació d´una eina per notificar els episodis i el suport mèdic, psicològic i legal als afectats.

De les 490 agressions que s´han registrat el 2016, 432 han estat verbals i 58 físiques. Tot i que s´han donat 11 casos menys que el 2015, les dades facilitades pel Departament de Salut arran d´una pregunta parlamentària de Ciutadans, demostren que han augmentat les agressions físiques, de 47 a 58, mentre que han baixat les verbals, de 454 a 432.

Precisament, les situacions de violència física han anat pujant també des de 2014, quan només se´n van registrar 42. Aquell any, les agressions van ser 421, 379 verbals.

De les situacions rebudes el 2016, l´ICS va registrar que 265 van donar-se a facultatius, 193 a diplomats universitaris en Infermeria i 32 a tècnics en Curs Auxiliars d´Infermeria. La major part dels casos, 383 es van donar en l´àmbit de l´atenció primària, concentrades més de la meitat, 217, a l´àrea metropolitana, és a dir 104 a Barcelona ciutat i 113 a Metropolitana Nord. Al Camp de Tarragona se´n van produir 41, una més que a Girona; a la Costa de Ponent, 39 i Lleida, 22, mentre que a la Catalunya Central,20 . A les Terres de l´Ebre, només se´n van registrar4.

De les 107 agressions notificades als hospitals de l´ICS, l´Hospital Vall d´Hebron va patir-ne 31 mentre que Bellvitge 20, les mateixes que a l´Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. L´Hospital de Viladecans i el Joan XXIII de Tarragona van registrar 10 situacions de violència, mentre que a l´Hospital Germans Trias i Pujol, 7. A l´Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i el Josep Trueta de Girona, se´n van donar 7 i 4 respectivament.

L´ICS ha dut a terme diverses accions per fer front a les situacions de violència rebuda pels treballadors sanitaris, com són la implantació del procediment de prevenció i actuació o l a creació i la implantació d´una eina informàtica web que facilita la notificació dels accidents, la relació directa del Servei de prevenció amb els afectats o el suport mèdic, psicològic i legal als afectats. A banda, es dona informació als treballadors a través de tríptics divulgatius i sessions informatives de caràcter formatiu. També es proposen canvis de metges, cartes d´avís als usuaris autors de situacions de violència, o al difusió de drets i deures dels usuaris.

A banda, es treballa amb la coordinació dels Mossos d´Esquadra per a casos reincidents o en zones conflictives, i es posen en marxa mesures de protecció passiva com són la instal·lació de càmeres de seguretat o la introducció de sistemes d´alerta en l´ordinador, a banda de l´augment de la vigilància de seguretat.