Els Mossos d'Esquadra acusen el matrimoni del restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella (Selva) d'un homicidi imprudent i sis delictes de lesions per l'accident del castell inflable. La parella ha declarat aquest dijous a la comissaria de Santa Coloma de Farners assistits pels lletrats Carles Monguilod i Jordi Corominas. Segons ha explicat Monguilod, l'interrogui s'ha centrat en saber com es muntava i desmuntava l'inflable, posant especial incís en els ancoratges. Els propietaris, que el dia de l'accident no eren al restaurant, han explicat que era el segon inflable que tenien i que sempre se'n cuidava el mateix treballador. Monguilod sosté que, ara per ara, no hi ha indicis de negligència i que la tragèdia no era evitable. Segons la seva tesi, més que una imprudència va ser una desgraciat accident.

Acusació policial formal. Els Mossos d'Esquadra atribueixen als propietaris del restaurant Mas Oller un homicidi imprudent i sis delictes de lesions, també per imprudència. El matrimoni ha declarat aquest dijous a la tarda davant dels mossos, assistits pels seus advocats. L'home ja havia respost a les preguntes de la policia poc després de l'accident però en aquella ocasió ho va fer en qualitat de testimoni. Avui, però, els agents els hi han llegit els seus drets i els hi ha comunicat els delictes pels quals els investiguen.

Segons ha explicat el seu advocat, Carles Monguilod, el matrimoni està molt afectat per l'accident i, per això, han preferit no fer declaracions a la premsa. El lletrat ha ressaltat que cap dels dos s'ha acollit al seu dret a no declarar i han respost totes les preguntes.

L'interrogatori s'ha centrat en esbrinar qui s'encarregava de muntar i desmuntar l'inflable, si havia rebut instruccions del venedor i, sobretot, quants ancoratges tenia l'atracció i per quants la subjectaven. "Els hi han preguntat bàsicament sobre els ancoratges", ha detallat Monguilod. Els propietaris, però, no han pogut explicar si diumenge es va instal·lar l'inflable d'una manera diferent o quants punts de fixació es van fer servir. "Ells no hi eren, es van assabentar de la tragèdia per telèfon", ha recordat l'advocat.

Els amos han exposat que han tingut dos inflables diferents -l'anterior tenia forma de balena- i que el que va provocar l'accident el tenien des del mes de març. Habitualment se'n cuidava el mateix treballador, que ja ha declarat davant dels mossos com a testimoni. "Quan feia vent no el muntaven, si feia molta calor tampoc, tenia un ús familiar, no era una activitat per la qual cobressin una entrada específica", ha descrit.

Monguilod ha recordat que les causes de l'accident són encara "una incògnita". Segons l'advocat, el fet que hagin passat ja quatre dies però no hi hagi una explicació clara demostra que va ser un accident "que no es podia preveure". "Si no en sabem la causa encara menys, abans que passés, havien de preveure que podia passar", ha apuntat.

La defensa sosté, en aquest punt de la investigació, que els propietaris no han comès cap imprudència ni negligència. "A l'acte que ha causat aquest accident amb un resultat tan greu no se li pot veure cap conducta imprudent, ha estat un fet accidental que ningú podia preveure", ha dit.

No hi ha indicis de delicte

Per això, la defensa no veu indicis de cap delicte. "Discutirem que ha estat un accident, que hi pot haver responsabilitat civil a la que es farà front amb les asseguradores, però responsabilitat penal jo no li sé veure", ha indicat. Monguilod ha recordat que els propietaris del restaurant tenien contractades dues pòlisses d'assegurança, una de les quals per donar cobertura específica a les activitats de la terrassa. "El restaurant funciona des del 1992 i tenen tota l'activitat del restaurant perfectament regulada i amb totes les llicències vigents", ha destacat.

De moment, el cas no ha arribat a la via judicial. "De moment només és una investigació policial", ha indicat. L'advocat ha avançat que els mossos esperen tancar l'atestat en les properes hores i enviar-lo al jutjat d'instrucció, que obrirà diligències i decidirà si cita a declarar el matrimoni com a investigats.

Carles Monguilod també ha reiterat que no està clar que necessitessin el permís municipal per instal·lar el castell inflable. "No tenim clar que per a aquesta instal·lació concreta i per a aquest ús necessitessin llicència municipal", ha conclòs.