L'Audiència de Girona ha jutjat el llogater d'un magatzem de la Jonquera (Alt Empordà) on els Mossos d'Esquadra van trobar-hi 14.700 euros falsos. La policia va entrar al local l'octubre del 2011, durant una investigació per un intent d'atracament que, precisament, havia patit el mateix acusat. El feix de bitllets falsos es trobava dins una farmaciola del magatzem, on també s'hi amuntegava una gran quantitat de roba falsificada. El cas que aquest dijous ha assegut l'acusat a la banquera, però, fa referència només als diners. L'home, que s'enfronta a 5 anys de presó, ha sostingut que tot just feia quinze dies que havia signat el contracte de lloguer i que ni tan sols sabia què es guardava al local. A més, ha recordat que va ser ell mateix qui va alertar la policia després que dos homes l'intentessin assaltar amb una pistola i un ganivet quan es disposava a aixecar la persiana del magatzem.

El cas de falsificació de moneda es remunta gairebé sis anys enrere, a finals d'octubre del 2011. I arrenca, precisament, arran d'un altre delicte: un intent d'atracament amb trets inclosos. L'acusat aleshores regentava un bar i una carnisseria al carrer Major de la Jonquera (Alt Empordà) i havia llogat un magatzem situat entre els dos negocis.

El dia 27 a la tarda, quan es disposava a aixecar la persiana del magatzem, dos homes el van intentar assaltar. Segons ha concretat l'acusat al judici, els dos lladres anaven tapats amb passamuntanyes i portaven un ganivet i una pistola, amb la qual van arribar a engegar diversos trets.

L'aldarull va alertar els clients del bar, que van sortir al carrer, i els dos lladres van fugir. Després de rebre l'alerta, els Mossos d'Esquadra van anar fins al magatzem per investigar l'intent de robatori. A dins del local, però, hi van descobrir una gran quantitat de roba falsificada. En concret, més de 15.000 peces.

A més, a dins d'una farmaciola hi van trobar un feix de 147 bitllets de 100 euros. Tots ells, també falsos. Segons han relatat avui els mossos durant el judici, gairebé es veia a simple vista que els diners no eren de curs legal. Entre d'altres, perquè tenien un tacte diferent, alguns portaven la mateixa numeració o no hi havia marca d'aigua.

Després de descobrir què hi havia dins el magatzem, la policia va detenir l'amo del bar. I aquest dijous el cas ha arribat a judici, però només per allò que fa referència als diners. El processat s'enfronta a 5 anys de presó per un delicte de falsificació de moneda i a pagar una multa de 14.700 euros (és a dir, la mateixa quantitat de diners que hi havia al feix de bitllets).

Quinze dies de lloguer

Durant la seva declaració, el processat ha explicat que ni tan sols sabia què hi havia a l'interior del magatzem, perquè feia tot just quinze dies que l'havia llogat a un client del bar. Ha explicat també que no havia buidat el local -on hi havia un gran desordre- perquè qui el tenia abans s'havia compromès a endur-se tot el que hi tenia a dins, i que li havia demanat com a "favor" que ho aguantés uns dies més.

A preguntes del seu advocat, el processat ha recordat també que va ser ell mateix qui va alertar la policia, i que els hi va donar les claus en mà perquè entressin al magatzem. A més, ha explicat que si bé els mossos van entrar al local per primer cop el mateix dia 27 a la tarda, no va ser fins l'endemà que van fer-hi el registre i se'l van endur detingut. "L'única cosa que vaig fer malament és tenir el local al meu nom", ha puntualitzat.

Al final del judici, la fiscal ha mantingut la petició de pena per al processat. El seu advocat, per contra, ha sol·licitat l'absolució i, en cas que se'l condemni, ha demanat al tribunal que tingui en compte una atenuant de dilacions indegudes. El cas, que s'ha jutjat a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.