ACN Barcelona .- L´operació policial antijihadista que han realitzat els Mossos d´Esquadra des de primera hora d´aquesta matinada, batejada amb el nom d´Apolo, en la qual han participat membres de la Policia Federal de Bèlgica i de la policia espanyola, ha comportat la detenció de moment de nou persones, així com l´entrada i escorcoll a 12 immobles a diverses localitats catalanes. La policia vincula almenys quatre dels arrestats amb els atemptats a Brussel·les el març de l'any passat.

En concret, els escorcolls s'han fet a Barcelona (7), almenys un al carrer Viladomat i altres al Raval, L´Hospitalet de Llobregat (1), Santa Coloma de Gramenet (1), Ripollet (1), Cornellà de Llobregat (1) i Masquefa (1).

De forma simultània, al Marroc, s´estan portant a terme diverses entrades i registres com a resultat d´una Comissió Rogatòria Internacional que el magistrat titular del Jutjat Central d´Instrucció número 6 de l´Audiència Nacional espanyola va remetre a les autoritats marroquines. Aquestes actuacions es desenvolupen a domicilis vinculats amb les persones investigades. La policia marroquina actua acompanyada per membres de la policia espanyola i dels Mossos que s´han desplaçat fins el lloc comissionats pel jutge instructor.

Els nou arrestats, tots homes d´entre 30 i 40 anys, un de nacionalitat espanyola i la resta de nacionalitat marroquina però que feia temps que vivien a Catalunya, han estat detinguts per integració en organització terrorista i per altres delictes relacionats amb el crim organitzat. La gran majoria tenen antecedents policials per delinqüència comuna i activitats de crim organitzat com tràfic de drogues.

Segons un comunicat dels Mossos, la investigació, que es va iniciar fa vuit mesos, destaca per la seva "complexitat, la pluralitat de delictes investigats, el nombre de persones implicades i els centenars de milers de dades que els analistes policials han hagut de tractar durant els darrers mesos". Els esforços dels investigadors han permès establir les relacions d´alguns dels investigats amb persones detingudes a Bèlgica per la seva participació en els atemptats terroristes perpetrats a l´aeroport de Zaventem de la capital belga i a una estació del metro del centre de Brussel·les al 2016.

Com a conseqüència de les entrades i registres realitzats, s´ha pogut decomissar abundant documentació, aparells electrònics, dispositius de memòria, ordinadors, diners en efectiu, així com armes de foc i substàncies estupefaents de diferents tipus.

Eurojust, eina creada al 2002 per la Unió Europea per potenciar i millorar la coordinació entre les autoritats judicials dels diferents Estats, ha facilitat el treball transversal entre les autoritats judicials i policials europees implicades en aquesta investigació.

Està previst que els detinguts passin a disposició de l´Audiència Nacional aquest dijous. Se´ls imputen, entre d´altres, els següents delictes: integració en organització terrorista, integració en organització criminal, tràfic de drogues, robatori amb violència, tinença d'armes i blanqueig de capitals.

La policia catalana destaca la col·laboració ciutadana en l´inici d´aquesta cas, fet que va permetre als investigadors avançar en la identificació de les persones detingudes en aquesta operació. Aquesta col·laboració es considera molt important per a la detecció de processos de radicalització i, com en aquesta operació, la localització i detenció de persones relacionades amb el terrorisme.