Els Mossos d'Esquadra alerten d'una modalitat d'acció delictiva, l'estafa dels bitllets tintats, que les últimes setmanes els ha portat a desmantellar bandes criminals. Els autors de l'estafa dels bitllets tintats solen captar víctimes que han publicat un anunci per a la venda o traspàs d'algun negoci. Els estafadors es presenten com a possibles compradors i manifesten disposar de grans quantitats de diners que han hagut de treure il·legalment del seu país, però fer-ho els han hagut de tintar. Convencen la víctima que ells tenen un producte o màquina que permet retornar-los al seu estat original.

En el moment de la transacció econòmica aporten feixos de paper negres, de mida i textura similars als bitllets de curs legal, i afirmen que es tracta de negatius o clixés que es poden transformar en paper moneda legal mitjançant un procediment químic.

Per guanyar-se la confiança de la víctima els estafadors van molt ben vestits i donen sensació de tenir una gran solvència econòmica. L'èxit de l'operació d'engany rau en l'escenificació que realitzen per demostrar el procés de transformació dels bitllets. Els estafadors utilitzen per a la seva manipulació guants de goma i mascaretes, i aconsellen a la víctima que es mantingui allunyada, ja que els reactius són productes químics molt perillosos, molt cars i difícils d'aconseguir.

Un cop han establert un vincle de confiança deixen de banda el negoci inicial per oferir a la víctima una nova línia per obtenir beneficis. Els estafadors li demanen que aporti la màxima quantitat de diners que pugui aconseguir, ja que mitjançant aquest procediment químic també poden arribar a duplicar bitllets, i pacten repartir-se els guanys de tot el procés.

En un moment de la negociació els estafadors, amb l'excusa d'anar a buscar més reactius, canvien el feix de papers ennegrits pels diners autèntics i marxen del lloc.