L'Agència de Salut Pública de Catalunya investiga una intoxicació alimentària durant la Fira del Conill de Vilafant celebrada aquest cap de setmana i que ha afectat 28 persones. Tècnics de l'ens estan recopilant dades sobre l'establiment que hauria estat l'origen del focus. Les enquestes epidemiològiques realitzades fins ara han determinat que el presumpte aliment implicat van ser una raviolis de pasta farcits de conill amb salsa. Ara s'estan examinant les instal·lacions, la higiene, la manipulació dels aliments i els autocontrols de l'estand implicat. L'objectiu és determinar com s'ha originat la contaminació i quin microorganisme n'ha estat el causant. Els afectats van començar a experimentar símptomes al cap de 9 i 10 hores de la ingesta. En tots els casos, van patir vòmits, mal estar i diarrea de caràcter lleu, que van remetre al cap de 12 i 24 hores. Alguns van acudir al CAP però cap d'ells va requerir hospitalització.

Tècnics de l'Agència de Salut Pública estan investigant un dels nou establiments que van participar aquest cap de setmana a la Fira del Conill de Vilafant. L'ens ha determinat que un d'ells va ser l'origen de la intoxicació alimentaria que ha afectat 28 persones. Concretament, el que oferia uns raviolis farcits d'aquest producte.

Els afectats, tots amb una simptomatologia lleu i de curta durada, van començar a patir els símptomes al cap de 9 i 10 hores d'haver consumit el producte contaminat. En tots els casos, van experimentar vòmits, mal estar i diarrea.

Des del Servei Català de la Salut han concretat però que els símptomes van remetre al cap de 12 i 24 hores. Malgrat això, alguns dels afectats van acudir al CAP tot i que no van haver de ser hospitalitzats.

Les anàlisis efectuades han conclòs que el presumpte aliment causant de la intoxicació haurien estat aquests raviolis. Ara, s'està investigant com eren les instal·lacions, quina higiene hi havia, com va ser la manipulació dels aliments i quins autocontrols va passar l'establiment. Tot plegat permetrà determinar com es va originar la contaminació.

Una malaltia provocada per aliments contaminats

Una intoxicació alimentària és una malaltia causada per la ingesta d'aliments contaminats amb substàncies nocives per a l'organisme, com ara les toxines procedents de certs bacteris i fongs patògens. També els contaminants químics o alguns tòxics naturals presents en els aliments, com ara, toxines d'alguns bolets o peixos.

Aquestes contaminacions poden produir-se per manipulacions inadequades dels aliments durant la seva preparació o conservació posterior.