Agents dels Mossos d'Esquadra de l'Àrea de Desactivació d'Artefactes Explosius TEDAX-NRBQ han localitzat aquest dijous al matí a les golfes del Monestir de Santa Teresa de Vic un amagatall de la Guerra Civil on hi havia 30 quilos de dinamita, 26 granades de mà, 290 detonadors, 2 fusells, 16,5 quilograms de pólvora, 2.232 cartutxos de fusell i 12 metres de metxa lenta. El material l'han localitzat uns treballadors que estaven fent unes obres de reforma a les golfes del convent. Immediatament, els agents s'han desplaçat fins allà i després de parlar amb la mare superiora de les Carmelites Descalces han accedit a l'interior del recinte i han iniciat la retirada de tot el material. Abans d'iniciar les tasques s'ha desallotjat una ala del convent per garantir la seguretat de l'operatiu.

Localitzen un arsenal d'artefactes explosius de la Guerra Civil al Monestir de Vic

Localitzen un arsenal d'artefactes explosius de la Guerra Civil al Monestir de Vic

Segons informen els Mossos, l'origen de l'armament i els explosius es remunta a l'any 1936, a les primeries de la Guerra Civil, quan el convent va ser ocupat pels anarquistes de la CNT-FAI i durant la guerra li van donar l'ús de dipòsit de material militar fins a l'ocupació de Catalunya per l'exercit nacional, el gener del 1939. Acabada la guerra, en un primer moment, la Guàrdia Civil va utilitzar el convent com a caserna i, posteriorment, va ser retornat a les Carmelites Descalces que és l'ordre religiosa titular del convent.

La localització de tot aquest material explosiu ha suposat l'activació d'un dispositiu especial que ha permès la retirada de tot el material sota importants mesures de seguretat i el trasllat per carretera fins a una pedrera de la comarca d'Osona on es farà una explosió controlada.