Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de d'Olot (La Garrotxa), juntament amb efectius de diferents unitats i àrees de la Regió Policial de Girona, van detenir el passat 11 de març, tres homes, de 18, 19 i 25 anys, de nacionalitat romanesa i sense domicili conegut, com a presumptes autors de 27 robatoris amb força en establiments comercials i 8 robatoris i furt d'ús de vehicle.

Les detencions es van produir durant un dispositiu policial nocturn que s'havia muntat arran un augment de robatoris amb força comesos els darrers dies en diferents establiments comercials d'Olot i rodalies.

Cap a un quart de dotze de la nit del 10 de març els mossos van saber que uns homes havien intentat entrar en un establiment de compravenda de vehicles de Vilafant. Els lladres haurien fugit amb un vehicle sostret, el dia anterior, en un altre robatori a la mateixa població de l'Alt Empordà.

L'operatiu policial va permetre localitzar, al cap de poca estona, el vehicle sostret amb el que els autors havien marxat de Vilafant, circulant per l'Avinguda dels Reis Catòlics d'Olot.

Els mossos van anar darrera d'aquest turisme i li van fer al conductor senyals acústiques i lluminoses per tal que s'aturés. Aquest no va fer cas a les ordres dels agents i va començar a conduir temeràriament pel casc urbà d'Olot, saltant-se semàfors a gran velocitat.

Finalment, el conductor va aturar sobtadament el cotxe al final de l'avinguda President Macià i els tres ocupants van endinsar-se cap a una zona boscosa, sense fer cas a les indicacions dels agents.

Immediatament diverses patrulles van iniciar la recerca per tal de localitzar els tres fugitius. Cap a un quart d'una de la matinada de l'11 de març, van localitzar amagats en unes bardisses dos dels lladres i, poc després, van aconseguir detenir al tercer.

Als detinguts se'ls acusa de vint-i-set robatoris amb força comesos des del 3 de març en diferents establiments comercials de les comarques gironines. Les poblacions afectades pels robatoris són Montagut (3), Besalú (1), Olot (10), Cornellà de Terri (4), Les Preses (2), Sant Jaume de Llierca, Bescanó, Girona, Vilamalla, Avinyonet de Puigventós i Vilafant (2).

Bàsicament es tractarien d'establiments comercials de diversa tipologia, com carnisseries, tallers, concessionaris, bars, restaurants o casals d'avis. En tots els casos el modus operandi era el mateix: utilitzaven tapes de clavegueram per trencar els vidres dels establiments o bé encastaven vehicles que prèviament havien sostret en altres negocis, com tallers o concessionaris. Un cop dins, sostreien diners o objectes de valors.

Es dóna la circumstància que a un dels detinguts li constava una ordre europea de detenció emesa pel Tribunal Penal de Firenze (Itàlia) com a presumpte autor de 27 robatoris a establiments comercials i la sostracció de 8 vehicles.

El detinguts passen aquest dilluns, 13 de març, a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia d'Olot.