A Catalunya es roben cada any uns 12.500 vehicles assegurats. La meitat dels robatoris es produeixen a Barcelona i el seu entorn. Però els municipis més propers a la frontera amb França és on hi ha més incidents relacionats amb vehicles d'alta gamma.

Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat l'estudi de les asseguradores anomenat 'Els robatoris de turismes a Catalunya', elaborat per Estamos Seguros per a la Unió Catalana d'Entitats Asseguradores (UCEAC) mitjançant les dades disponibles del sector assegurador sobre sinistres de robatori de vehicle produïts en turismes assegurats a la comunitat autònoma de Catalunya durant el 2015.

Les comarques de Girona per tant tenen un paper destacat pel que fa al valor del que es roba. Segons han pogut determinar en l'estudi, aquesta és una de les províncies que limita amb França on és més possible que es doni un robatori de vehicles d'alta gamma.

Aquest fet, segons argumenten, és per la proximitat a la frontera i per tant, a la possibilitat de vendre el vehicle en el mercat internacional. Aquesta és la conclusió a què han arribat després d'estudiar l'anomenada gravetat del robatori, el cost.

De fet, segons UCEAC, a la demarcació de Girona el cost pot ser un 6,1% més elevat que a la resta de Catalunya si s'és víctima d'un robatori del vehicle assegurat.

Cal destacar que a la frontera s'ha interceptat sovint per part de la Policia Nacional vehicles d'alta gamma procedents de robatoris en calent. En aquest cas però majoritàriament de cotxes que s'havien robat en altres punts d'Europa i que entren cap a Espanya per acabar al mercat negre. Però també se n'han interceptat que s'han robat aquí i que van cap a França o a altres països del nord.

A Castelló costa molt car

L'anàlisi del rànquing dels 10 municipis d'acord amb la gravetat dels seus sinistres revela que les dues províncies frontereres, Girona i Lleida, que tenen en canvi una posició força modesta en termes de probabilitat de robatori, apareixen aquí amb municipis situats molt amunt en la taula considerant la gravetat.

De fet, el número u l'ocupa un municipi de Girona: Castelló d'Empúries. On el cost va ser més alt, un 1.066,3% que a la resta de Catalunya. Entre els municipis gironins on costa més car si et roben el cotxe hi ha Banyoles, amb un 252,4% més i Maçanet de la Selva, amb el 234,6% més.

Si s'observa quina és la localitat on hi ha més robatoris de turismes cal destacar que les de la demarcació no es troben pas entre els primers llocs. Ho són Barcelona i Badalona. Ja que ambdues localitats ja sumen el 20% dels sinistres per robatoris de vehicles de tot Catalunya.

Per trobar un municipi gironí cal escalar fins a la posició 23, on es troba la ciutat de Girona. A la capital però només s'hi produeixen un 1% dels robatoris de vehicles de tot Catalunya. I fins al lloc 43 no hi ha una altra localitat gironina, Lloret, amb el 0,4% dels fets.