L'Audiència de Girona ha absolt l'acusat d'obligar una dona amb una minusvalidesa psíquica a prostituir-se a la carretera Nacional II a la Jonquera entre gener i febrer del 2013. El processat s'enfrontava a una pena de 13 anys de presó i a pagar una multa de 4.800 euros per un delicte de tràfic d'ésser humans amb finalitats d'explotació sexual i un altre de promoció de la prostitució d'una persona incapaç. La sentència de la secció tercera conclou que no ha quedat provat que l'acusat "seduís" la dona fent-li creure que serien parella i, després, la forcés a treballar per a ell retirant-li la documentació, sotmetent-la a vigilància permanent, amenaçant-la i agredint-la. El tribunal detalla que la dona té un "retard mental lleu" que "no era perceptible a simple vista" i que, a més, no li ha impedit continuar exercint la prostitució en l'actualitat.

El cas que l'Audiència de Girona acaba de sentenciar va arribar a judici a principis de febrer a la secció tercera. La fiscal demanava una pena de 13 anys de presó i una multa de 4.800 euros per a l'acusat mentre que el seu advocat, Carles Monguilod, demanava l'absolució.

La sentència recull que l'acusat i la dona es van conèixer al prostíbul Gran Madam's de Capmany, on ella exercia la prostitució i on l'home va contractar els seus serveis sexuals. "Després de conèixer el processat, es va enamorar d'ell i, per raons que no han quedat degudament acreditades, va abandonar el club per traslladar-se a exercir la prostitució a la carretera N-II, concretament a la rotonda situada davant el club Paradise de la Jonquera", exposa el tribunal.

Com que havia abandonat el Gran Madam's, la denunciant va començar a viure en un pis de la mateixa població on treballava, compartint-lo amb altres dones que també exercien la prostitució. La sentència ressalta que no s'ha provat que l'acusat també visqués al mateix immoble.

El tribunal exposa que no ha quedat acreditat durant el judici el que sostenia la denunciant: que l'acusat la va "seduir" amb la falsa promesa de començar una relació sentimental per, després, obligar-la a treballar per a ell exercint la prostitució. Tampoc s'ha provat, continua la sentència, que la sotmetés "a vigilància permanent impedint-li moure's amb llibertat, propiciant-li un tracte vexatori i arribant a agredir-la si no havia obtingut els guanys suficients".

Una altra circumstància que descarta la sentència és que el processat retirés la documentació a la denunciant per forçar-la a prostituir-se ni que l'obligués a entregar-li els diners que guanyava.

Dues o tres setmanes després d'exercir a peu de carretera, la dona va demanar lloc al Paradise on va "començar a treballar traslladant-se allà lliurement i on va romandre exercint la prostitució fins el dia que la va localitzar la policia". Segons la sentència, aquesta llibertat de moviments i de decisió del lloc on volia treballar afegeixen més dubtes a que l'acusat la forcés a fer-ho.

L'Audiència de Girona recull que la dona, que actualment té 25 anys i és originària de Romania, pateix un "retard mental lleu" amb un grau de deficiència del 46%. A més, té una personalitat menys madura del que li tocaria per la seva edat i té poca capacitat de raonament, sobretot en el terreny afectiu perquè és "fàcilment manipulable".

Aquesta minusvalidesa psíquica, detalla la sentència, "no és perceptible a simple vista", per això no ha tingut cap problema per treballar tant al Gran Madam's com al Paradise. "Malgrat que va ser declarada parcialment incapaç a través de sentència, en l'actualitat continua exercint la prostitució", argumenta el tribunal.

Segons la sentència, l'única prova de les acusacions contra el processat era la paraula de la denunciant i "no pot descartar-se un mòbil de ressentiment perquè es va sentir despatxada després d'haver-se enamorat de l'acusat creient que seria el seu xicot".

A més, tot i tenir un caràcter "infantil i manipulable", la sala detalla que "no resulta lògic ni raonable" que en un sol dia abandonés el Gran Madam's seguint un client perquè li digués que volia ser el seu xicot. "Feia molts anys que es dedicava a la prostitució i tenia interès en guanyar molts diners per operar-se el pit, difícilment hauria abandonat el club sense haver-se assegurat de seguir guanyant diners si es traslladava a exercir la prostitució a un altre lloc", conclou la sentència.