L'Audiència de Girona ha resolt mantenir en presó provisional el noi de Blanes (Selva) que l'agost passat va atacar el seu company de pis amb una catana i es va atrinxerar durant hores a l'habitatge. El tribunal ha desestimat la petició de la defensa i sosté que el detingut ha de continuar empresonat perquè existeix risc de fugida. L'Audiència recorda que, just després de l'atac amb la catana, ja es va escapar pel teulat de l'habitatge per evitar que el detinguessin i determina que no es pot garantir que no s'escapolirà de nou. Per contra, el tribunal conclou que pot ser que el detingut no tingués intenció de matar la víctima, cosa que podria fer que l'acabin jutjant per un delicte de lesions amb instrument perillós en comptes d'un intent d'homicidi (amb una pena més elevada).

Els fets es remunten a mitjans d'agost del 2016. Aleshores, tant l'acusat com la víctima, que era amic seu, vivien en un pis del carrer Extremadura, al barri de la Plantera de Blanes. L'agressió amb la catana va tenir lloc la matinada del dissabte 13 d'agost. El processat, que acumula diversos antecedents, va atacar l'altre inquilí amb l'espasa i li va fer talls al cap i en altres parts del cos.

La víctima va poder fugir del pis i, poca estona després, un veí se'l va trobar ensangonat al carrer. El ferit, que va haver d'ingressar a l'hospital, va explicar a la policia qui era l'agressor. Quan els agents van anar al pis, però, el noi va negar-se a obrir-los i es va atrinxerar durant hores a dins l'habitatge.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local, després d'aconseguir un manament judicial, van poder accedir a l'habitatge aquell dissabte a la tarda. Quan hi van entrar, però, l'agressor ja havia aconseguit fugir pel teulat. Això va obligar el jutjat a emetre una ordre de crida i cerca contra ell.

La policia no el va poder detenir fins al novembre, tres mesos després de l'agressió. Després de passar a disposició judicial, el jutjat d'instrucció 1 de Blanes el va enviar a presó.

La defensa de l'arrestat, encapçalada pel lletrat Joan Pere Zapata, va recórrer la decisió a l'Audiència de Girona. L'advocat al·legava, per una banda, que el detingut té arrelament perquè té domicili conegut al país on conviu amb la seva dona i els seus fills. El tribunal, però, conclou que no és suficient com per deixar-lo en llibertat i recorda que ja es va escapar una vegada.

"Resulta obvi que l'acció que s'atribueix a l'investigat, els elements sobre la seva falta de col·laboració amb la força policial actuant i la falta d'acreditació d'altres elements d'arrelament com els econòmics o laborals, impedeixen efectuar-se un judici de pronòstic futur positiu de sotmetiment a l'acció de la justícia en cas que quedés en llibertat", resol l'Audiència.

Tot i això, la secció tercera si que obre la porta a la tesi de la defensa que l'agressor no tingués intenció de matar la víctima. L'Audiència recull les declaracions de la mateixa víctima assegurant que l'agressor va desistir voluntàriament "quan es va adonar del que estava fent" i llavors va ser ell mateix qui li va obrir la porta perquè pogués marxar del pis.

En aquest sentit, la resolució recull que l'arrestat es podria acabar enfrontant a una acusació per un delicte de lesions amb instrument perillós en comptes d'un intent d'homicidi, cosa que implica una pena més baixa de presó.