El jove detingut per la falsa amenaça de bomba al TAV de Girona té vigent una ordre d'ingrés a presó dictada per un jutjat de Màlaga, acumula set detencions i sol donar noms falsos. De fet, això també és el que va fer ahir després que els Mossos d'Esquadra l'arrestessin. Al jove, que té 25 anys i nacionalitat austríaca (tot i haver nascut al Marroc) li consten fins a cinc identitats diferents. La policia l'ha pogut identificar gràcies a les empremtes dactilars. A partir del 2015 i fins ara acumula detencions a Toledo, Granada i Madrid per agressions sexuals, infracció de la llei d'estrangeria, agressions a policies i lesions. El jove, que no duu cap mena de documentació al damunt i que s'expressa en alemany, s'ha negat a declarar a comissaria.

El noi detingut va agafar el TAV que sortia de Barcelona a les 17.37 i arribava a Girona a les 18.15. Tenia bitllet fins a Figueres-Vilafant, va passar els controls a Barcelona-Sants (també, el detector) i va asseure's en un seient situat al vagó número 7.

Més o menys quan faltaven deu minuts perquè el tren arribés a Girona, el jove va cridar l'atenció de la resta de passatgers i va dir-los que faria esclatar una bomba. El cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Xavier Domènech, ha explicat que es van rebre moltes trucades al 112 alertant de l'amenaça.

"Hem de comprovar fins a quin punt allò que expliquen les trucades és verídic; alguns ens van dir que havia invocat Al·là, i d'altres que es palpava contínuament el pit dient que allà hi duia un explosiu, i que va dir que abans de detonar-lo saltaria del tren", ha concretat Domènech.

D'ençà que van començar a rebre les alertes, els Mossos d'Esquadra van tenir disset minuts justos per actuar abans el tren no arribés a Girona. En aquest interval, es van mobilitzar unitats de seguretat ciutadana, també dels ARRO, i es va desallotjar tant l'andana com el vestíbul de l'estació del TAV.

Quan el tren va arribar, els Mossos d'Esquadra van immobilitzar el jove (de cabells arrissats i que vestia una mena de ponxo) i, després de comprovar que l'amenaça de bomba era falsa, se'l van endur detingut. A comissaria, d'entrada, el noi va donar una identitat falsa, i els Mossos d'Esquadra van necessitar prendre-li les empremtes dactilars per poder-lo identificar.

Fins a cinc noms diferents

Segons ha concretat Domènech, a la fitxa policial del jove hi apareixen fins a cinc identitats diferents. Els Mossos d'Esquadra donen per bona la primera, que indica que el detingut té 25 anys, nascut al Marroc i de nacionalitat austríaca. Però això no és tot; apart de mentir sobre qui és, al noi li consta una ordre d'ingrés a presó dictada per un jutjat de Màlaga i acumula fins a set detencions anteriors. Totes elles, fetes a partir del 2015 en llocs com Toledo, Granada i Madrid.

"Dues són per infracció a la llei d'estrangeria, dues més per agressió sexual, dues per atemptat contra agent de l'autoritat i la darrera, per lesions", ha concretat el cap de l'ABP Gironès-Pla de l'Estany. El jove ha passat la nit als calabossos i aquest matí s'ha negat a declarar a comissaria. "S'ha acollit al seu dret a no fer-ho", ha precisat l'inspector. El detingut parla en alemany, tot i que també entén l'anglès.

El jove, que no duia cap mena de documentació al damunt, ha passat a disposició judicial aquest migdia per un delicte de desordres públics. L'inspector dels Mossos d'Esquadra ha concretat que, a priori, ells no li han detectat res que faci pressuposar que pateix una alteració mental.

Després de passar davant del jutge, ha ingressat a presó. Però no pel delicte que va motivar el seu arrest aquest dijous, sinó per l'ordre d'ingrés a presó que pesava damunt seu dictada pel jutjat andalús.