El buc mercant BBC Utah, de bandera liberiana i 138 metres d'eslora, va salpar a mitjan gener d'un port de la Costa Blava francesa. Transportava diversos iots de luxe i la seva destinació era Estats Units. El dia 15 navegava davant del Cap de Creus, assotada per un intens temporal, quan dos dels vaixells es van desprendre dels seus ancoratges i es van precipitar al mar. Les embarcacions, de 30 i 40 metres d'eslora, van caure a l'aigua des d'una gran altura i van patir importants danys. Les dues van quedar a la deriva i des del BBC Utah es va avisar de l'ocorregut a les autoritats.

Les restes dels iots, segons informa el Diari de Mallorca, van quedar a la mercè de l'onatge i els corrents. Salvament Marítim va aconseguir localitzar algunes parts, però la majoria es van dispersar i no van poder recuperar-se. Durant les últimes setmanes, el que queda d'ambdues embarcacions ha aparegut en diversos punts de la costa catalana i balear.

Un de les troballes més importants s'ha produït aquesta mateixa setmana entre sa Costanera i Cala Tuent, en la costa de Sóller (Mallorca). La força de l'onatge va portar les restes a terra, on s'acumulen centenars de trossos d'un dels iots. També s'han localitzat restes dels vaixells en les costes de Sant Elm, Portocolom, Menorca i Cambrils (Tarragona).