El macrooperatiu antidroga desplegat des de les sis del matí amb epicentre al barri gitano de Figueres porta, fins al moment, una trentena de detinguts. Els arrestats són membres d'un grup criminal dedicat "al cultiu, la venda i l'exportació de marihuana", ha detallat el cap de l'ABP de Figueres dels Mossos d'Esquadra, l'inspector Alfons Sánchez. El dispositiu mobilitza 350 agents dels mossos i 50 efectius del Servei de Vigilància Duanera. S'han fet una vintena de registres, sobretot al barri de Sant Joan de Figueres però també a poblacions com Llers, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Sant Miquel de Fluvià o, al Baix Empordà, a Platja d'Aro. El cas, dirigit pel jutjat d'instrucció 6 de Figueres, està sota secret de sumari. Els agents investiguen un clan per delictes contra la salut pública i blanqueig de capitals.

El dispositiu antidroga que dirigeix el titular del jutjat d'instrucció 6 de Figueres, Alexandre Contreras, culmina mesos d'investigació, durant els quals els agents han seguit la pista a un clan familiar, el Capirote, dedicat al tràfic d'estupefaents. En concret, de marihuana. Els membres de l'organització no només s'encarregaven de cultivar-la i distribuir-la sinó que, fins i tot, l'arribaven a exportar, segons ha precisat el sotsinspector dels mossos. Els investigadors sospiten que el clan no només trafica amb marihuana a l'estat espanyol, sinó també a França.

El macrooperatiu ha esclatat aquest dimarts a les sis del matí. Ha mobilitzat fins a 400 efectius, dels quals 350 són agents dels mossos i més de 50, del Servei de Vigilància Duanera, la policia de l'Agència Tributària. La investigació l'ha coordinada la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels mossos. Avui, però, sobre terreny s'han desplegat efectius dels ARRO, de la BRIMO, de la unitat de subsòl, la canina i agents de seguretat ciutadana.

S'han fet una vintena d'entrades i escorcolls, sobretot als barris gitanos del Culubret i de Sant Joan. Els registres els han fet amb tècnics d'Endesa, que han comprovat si tenien punxada la llum de forma il·legal. Durant els escorcolls, els agents han buscat estris que s'usen per al cultiu de la droga, substàncies estupefaents, diners, materials informàtic, comptes bancaris, caixes fortes, armes de foc o armes blanques i documents possiblement relacionats amb el tràfic de drogues.

Al carrer Ramón y Cajal del barri de Sant Joan, els mossos han blindat els accessos i han escorcollat tres habitatges. Aquí, hi han fet quatre detencions -tres homes i una dona- i s'han emportat divers material en caixes i objectes comissats, que podrien procedir del blanqueig de capitals (com ara un cotxe d'alta gamma i televisors). En un dels habitatges, a més, la policia hi ha trobat diversos galls de baralla en gàbies. Els mossos han alertat els agents de la unitat de medi ambient perquè es fessin càrrec dels animals.

El macrooperatiu, que a hores d'ara encara està obert i ha despertat expectació al barri, porta ja una trentena de detinguts i no se'n descarten més. L'epicentre ha estat a Figueres, però també s'ha estès a cinc poblacions més de l'Alt Empordà i a una del Baix. En aquest darrer cas, a Platja d'Aro.

Pel què fa a l'Alt Empordà, es fan registres a Vilafant, Llers, Cabanes, Avinyonet de Puigventós i Sant Miquel de Fluvià. Fonts policials han detallat que els registres s'han fet tant en els habitatges familiars del clan com en finques, on hi tindrien les plantacions de marihuana.

Secret de sumari

El macrooperatiu contra el tràfic de drogues forma part d'una causa que, a hores d'ara, es manté sota secret de sumari. De totes maneres, els mossos i Vigilància Duanera n'han donat alguna precisió. "Parlem d'una organització criminal, que es dedica al cultiu, la producció i l'exportació de substàncies estupefaents; concretament, marihuana", ha dit el cap de l'ABP de Figueres.

"A més d'aquest, hi ha un altre seguit d'il·lícits, com ara pot ser el blanqueig de capitals, que s'estan investigant i que es poden imputar posteriorment", ha informat l'inspector Alfons Sánchez. El cap de l'ABP ha comparegut davant dels mitjans acompanyat del cap del Servei de Vigilància Duanera a Girona, Antonio Lajusticia. "De moment, no podem donar més dades perquè el cas es troba sota secret de sumari", ha precisat.

No estigmatitzar Figueres

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha demanat "no estigmatitzar" el municipi pels operatius policials continuats al barri gitano. "Sempre he dit que Figueres té moltes coses bones però d'altres negatives derivades de la situació geogràfica fronterera", ha detallat Felip. L'alcaldessa atribueix a aquesta ubicació que al municipi "es cultivi i trafiqui amb droga" i ha agraït la feina de les unitats d'investigació policial que "segueixen les pistes per acabar d'arrel amb aquest problema i la delinqüència que en deriva".