L'Audiència de Girona ha absolt les dues cuidadores acusades de buidar els comptes bancaris d'una anciana de Figueres, apropiar-se de més de 72.000 euros i vendre's les seves joies. Els fets pels quals les processades s'enfrontaven a penes de fins a 4 anys i 10 mesos de presó haurien tingut lloc entre els anys 2011 i 2012, quan l'anciana va patir un deteriorament mental que li va impedir continuar fent-se càrrec dels seus diners.

La sentència conclou que, durant aquest període, "no es constata que les acusades fessin extraccions dineràries superiors a les que venia efectuant l'anciana per atendre les seves despeses". Per tant, subratlla que no s'ha acreditat que s'hagin apropiat "de cap suma de diners". En relació a les joies, el tribunal indica que no hi ha proves que demostrin que no van ser un regal de la dona, tal i com van sostenir les acusades al judici.

Una de cuidadores era amiga de l'anciana des de joves i l'altra era la seva perruquera. S'enfrontaven a 4 anys i 10 mesos de presó i a pagar una multa de 1.680 euros per un delicte continuat d'apropiació indeguda i un altre de furt. En matèria de responsabilitat, les acusacions reclamaven indemnitzacions per valor de 72.920,29 euros.

Segons recull la sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, les dues dones feien companyia i tenien cura de la dona, que l'única família que tenia era una neboda amb la que gairebé no tenia relació.

Fins al setembre del 2011 l'anciana portava personalment la seva economia domèstica i s'encarregava de cobrar mensualment un xec amb les seves rendes o treia diners del banc per sufragar les seves despeses. A partir d'agost, però, va patir un deteriorament cognitiu i li van diagnosticar demència.

Per això, les cuidadores es van encarregar de gestionar els comptes de l'anciana entre el setembre del 2011 i el març del 2012, quan li van nomenar un defensor judicial que va iniciar el procediment d'incapacitació de la dona i va interposar una denúncia perquè va detectar moviments bancaris estranys i va trobar una caixa forta buida i forçada a casa de l'anciana.

Després d'escoltar la versió de la acusades, defensades pels lletrats Olga Carbonell i Francesc Ullastre, i d'analitzar les proves, el tribunal conclou que no ha quedat provat que durant aquest període les acusades fessin extraccions de diners superiors a les que necessitava la dona per cobrir les seves despeses. "No s'ha acreditat que les acusades s'apropiessin de cap suma de diners propietat de l'anciana", subratlla la sentència.

De fet, assenyalen que les acusades han donat una versió dels fets "versemblant i persistent" i que les acusacions de fiscalia i de l'acusació particular, exercida pel lletrat Carles Monguilod, es basen en "meres presumpcions" perquè "no existeix prova directa o indiciària que avali l'existència d'un delicte d'apropiació indeguda".

Per cobrir despeses

El tribunal ressalta que els diners trets dels comptes bancaris de l'anciana no són excessius. De fet, l'únic moviment sospitós és la retirada de 15.000 euros a principis d'agost del 2011 però la sentència argumenta que aquest reintegrament no es pot atribuir a les acusades perquè aleshores encara no tenien signatura autoritzada per treure diners del compte. "No pot presumir-se que l'entitat bancària entregués una suma de diners tan important a algú que no és titular del compte ni està autoritzada per operar-hi", exposa el tribunal.

Fiscalia i acusació particular també sostenien que les dues dones s'havien quedat joies de l'anciana i, fins i tot, n'havien venut alguna. La sentència dóna credibilitat al relat de les acusades, que van explicar que les joies havien estat un regal de la dona "per convèncer-la que continués cuidant-la" o que senzillament les guardaven a petició d'ella. "Durant un ingrés hospitalari li va donar uns anells a una de les cuidadores perquè els hi guardés", exposa la sentència.

Un altre assumpte que les acusacions trobaven sospitós és l'aparició de la caixa forta forçada i buida a casa de la dona. El tribunal, però, ressalta que ha quedat "aclarit" al judici perquè un testimoni va explicar que va obrir la caixa amb una serra radial seguint les instruccions de l'anciana, que havia perdut la clau.

Per tot això, el tribunal conclou que té "seriosos dubtes" sobre els fets atribuïts a les acusades i les absol. La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.