L'Audiència Nacional ha decretat presó incondicional sense fiança per al presumpte gihadista detingut divendres a Figueres i sobre el qual pesava una ordre de detenció internacional dictada pels Països Baixos. L’individu és un ciutadà marroquí amb documentació holandesa buscat per les autoritats d’aquell país per la seva presumpta pertinença a Estat Islàmic. L’home estava considerat “extremadament radical i perillós” i feia entre tres i quatre dies que havia arribat a l’estat espanyol, però amb la intenció de viatjar a Alemanya.

La detenció es va dur a terme en el marc d’una operació conjunta amb les autoritats holandeses i amb la participació de serveis d’intel·ligència de diferents països, Interior ha confirmat que la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Figueres va ser important per detenir l'acusat. Segons la Guàrdia Civil en els darrers dies s’havia detectat que el detingut havia viatjat de Turquia a Espanya. Des d’aleshores se l’havia estat buscant per detenir-lo davant la possibilitat que tingués intenció de fer algun tipus d’acció a Europa.

Des del 2015, any en què el Ministeri de l’Interior va elevar a 4 el Nivell d’Alerta Antiterrorista (NAA-4), s’han detingut 181 persones acusades de gihadisme terrorista a l’Estat espanyol.