El Teatre-Museu Dalí de Figueres ha patit avui un ensurt quan una visitant d'origen eslau ha volgut pujar al damunt d'una peça de la col·lecció. Segons han confirmat fonts de la Fundació Gala-Salvador Dalí al Setmanari de l'Alt EMPORDÀ, els fets han ocorregut de manera molt ràpida mentre un grup de quatre turistes russos eren dins del Museu en aquesta vigília de Reis.

Una de les dones d'aquest grup ha volgut pujar al damunt de l'Àliga de Valls, amb tanta mala fortuna que l'ha feta malbé i li ha trencat una ala. Els fets han estat posats en coneixement de la policia i la Fundació ha presentat denúncia contra els integrants d'aquest grup pels danys causats.

L'Àliga de Valls és una reproducció de la peça original del costumari tradicional de la capital de l'Alt Camp que va desaparèixer el 1936. Aquesta còpia va ser regalada a Gala, l'esposa de Dalí, a finals dels anys seixanta. El 2014, una delegació de La Unió Anelles de la Flama de Valls va visitar el Teatre Museu Dalí de Figueres per conèixer la peça.

L'Àliga de Valls forma part de la col·lecció permanent del centre surrealista figuerenc. La Fundació considera que els danys causats a la peça "són mínims i recuperables".

La col·lecció escultòrica del Teatre-Museu

Les primeres obres escultòriques de Salvador Dalí, segons la informació facilitada per la Fundació, daten de finals de la dècada de 1920, moment en què realitza alguns objectes i ceràmiques. És però amb l'establiment de l'artista a París a principis dels anys 30 que s'inaugura una primera i veritable etapa de producció escultòrica. Durant tots aquests anys i fins al 1939 Dalí es concentra en la realització de nombrosos objectes surrealistes i altres escultures. Són generalment obres úniques, i en alguns casos, a més, efímeres. És per això que en determinades ocasions, només es coneixen a través d'algunes fotografies o descripcions.

A partir de la dècada de 1940 i fins aproximadament finals dels anys 60, Dalí realitza escultures i objectes per alguns projectes determinats. També en aquest període, entre el 1941 i el 1958, trobem la producció de les joies i obres d'orfebreria més importants. Al mateix temps, cal assenyalar certes escultures, objectes i instal·lacions que crea per a la casa de Portlligat, especialment d'ençà la seva tornada dels Estats Units l'any 1948.

Durant la dècada de 1960 i en particular durant la de 1970 Dalí realitza nombroses edicions d'escultura. D'una banda, autoritza edicions originals en bronze d'algunes de les seves escultures i objectes surrealistes de la dècada de 1930. És molt probable que un dels motius d'aquestes edicions sigui garantir les obres que ha de presentar a les nombroses exposicions retrospectives que es celebren durant aquests anys. D'altra banda, en aquest mateix moment Dalí signa diferents contractes per a l'edició de noves escultures, en la majoria de les ocasions en forma d'edicions múltiples. En aquests casos, Dalí realitza el model original -en material mal·leable, normalment en cera- que haurà de servir per poder procedir a l'edició, i s'implica personalment en la supervisió del procés de producció.

Un altre moment important en la producció escultòrica de Dalí es pot identificar en el procés de concepció i realització del Teatre-Museu Dalí de Figueres. A partir de principis de la dècada de 1970 i fins a la inauguració que té lloc el mes de setembre del 1974, Dalí realitza algunes obres importants, escultures, instal·lacions, objectes intervinguts, entre d'altres, que tindran com a destinació el seu propi museu.