La principal hipòtesi amb la que treballen els cossos d'emergències és que algú va enfonsar intencionadament la barca que uns testimonis van veure desaparèixer, aquest dimecres a la tarda, davant el port de Fornells a Begur (Baix Empordà). Sospiten que ho hauria fet per desfer-se de l'embarcació i no pagar el cost del desballestament. Un ampli dispositiu amb efectius de Salvament Marítim, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra, Bombers i Policia Local busquen la barca des de primera hora del matí a un quilòmetre de la costa i pràcticament han descartat que pogués estar tripulada. Tampoc consta cap denúncia de desaparició. Diversos testimonis van veure la barca fent aigües i van donar l'alerta. Un pescador va anar fins al lloc i va recuperar algunes restes de la nau, com un seient, però no va veure ningú a bord.

Diversos testimonis van veure l'embarcació fent aigües cap a dos quarts de cinc de la tarda. Un d'ells és un paleta que treballava a unes obres a primera línia de mar. "Vaig veure una barca que semblava que s'estava enfonsant, em vaig quedar una estona mirant per veure si hi havia algú que demanava ajuda però no hi vaig veure ningú", ha explicat l'obrer, Martín Belmonte. Es va concentrar en la feina de nou.

Poca estona després va tornar a aixecar el cap i va veure que l'embarcació havia desaparegut. Aleshores, va baixar al port on hi havia un grup de pescadors que també havien presenciat el naufragi. Un pescador va sortir amb la barca fins al lloc on l'embarcació s'havia enfonsat per si hi havia algú necessitava ajuda. Va rescatar restes de la barca, com un seient i fustes, però no va veure cap tripulant.

Els cossos d'emergències van muntar un dispositiu de recerca dimecres a vespre. Tot i pentinar la zona per mar i amb helicòpter, no van tenir èxit. Aquest dijous al matí s'ha reprès l'operatiu, amb nombrosos efectius, que s'ha allargat fins a primera hora de la tarda. L'objectiu era localitzar l'embarcació i comprovar que no hi hagués cap tripulant.

Les unitats subaquàtiques de Bombers, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra han fet diverses immersions per rastrejar la zona. Per a la recerca, comptaven amb les coordenades facilitades pel pescador que va registrar el lloc on hi havia la taca de combustible de la barca. Tot i els esforços, ni rastre de l'embarcació. Els testimonis apunten que seria una barca d'esbarjo amb una eslora de 4 i 5 metres d'eslora i de color taronja.

Naufragi intencionat

La investigació sosté, com a hipòtesis més probable, que algú volgués desfer-se d'una embarcació vella enfonsant-la sota l'aigua i estalviant-se així el cost del desballestament, que per a una barca d'aquestes característiques seria d'entre 600 i 1.000 euros.

D'acord amb el relat dels testimonis, l'autor del naufragi podria haver intentat submergir la barca al Cap de Begur però les corrents la van arrossegar fins al port de Fornells, on diverses persones la van veure anant a la deriva i enfonsant-se.

Queda pràcticament descartat que la barca anés amb tripulació perquè tampoc consta cap denúncia per desaparició. Les unitats aquàtiques donen per tancat el dispositiu de recerca. La investigació, però, continua oberta.

Alguns testimonis van veure un home sortint a mar amb dues barques des de l'embarcador d'Aiguafreda. Els agents comproven si va aprofitar per desfer-se d'una de les naus. L'alcalde accidental de Begur, Marià Renart, ha afirmat que tot apunta a què "va enfonsar una barca en desús perquè és més econòmic tirar-la al fons del mar que portar-la al desguàs".

En cas d'identificar-lo, l'autor del naufragi es podria enfrontar a una denúncia administrativa per contaminar el mar amb un buc.