La policia dóna per desmantellat el grup criminal que operava a la Jonquera i el Pertús i que està considerat com un dels "punts negres" de la distribució d'articles falsificats a nivell europeu. L'operatiu es va dur a terme el 29 i 30 de novembre i és el més important que s'ha fet fins ara a nivell estatal. Entre les xifres del macrooperatiu destaquen 71 detencions, sis registres i 41 inspeccions a locals i naus. A més, la policia estatal ha descobert fins a set magatzems secrets darrera de parets falses on amagaven la gran part del material. La policia destaca que no hi havia cap líder clar sinó que es tractava de tres grups perfectament coordinats. Les botigues continuen encara precintades per ordre judicial. A la duana de la Jonquera s'acumulen fins a 6.500 caixes del material comissat (valorat en 8 MEUR) que es destruiran. El grup havia aconseguit blanquejar més de 9 MEUR en tres anys i el seu volum de negoci il·lícit arriba als 5 MEUR. La jutgessa ha bloquejat més de 150 comptes bancaris.

Després de tres anys d'investigacions, la policia estatal -en col·laboració amb l'Agència Tributària, Europol, la duana judicial francesa i la policia portuguesa- han desmantellat un dels principals "punts negres" de la distribució de material falsificat d'Europa. El grup criminal operava des de comerços de la Jonquera i el Pertús on també hi tenia magatzems per amagar gran part de la mercaderia.

Fins ara, totes les operacions policials no havien aconseguit posar fre a la venda de productes falsificats, que havia anat en augment a la zona en els darrers anys. Així ho reconeix la inspectora en cap de la UDEV, Mònica Dopico, que assegura que dos dies després d'actuar es trobaven les botigues obertes altre cop i plenes de material com si res hagués passat. Ara, en canvi, la policia ha canviat d'estratègia i ha atacat el cas de les falsificacions també per la banda del blanqueig de capitals.

El macrooperatiu es va fer els dies 29 i 30 de novembre i ha acabat amb 71 detinguts, dels quals quatre van ingressar a presó sota fiança (un és fora després d'abonar els diners). Més de 400 agents de diferents cossos han treballat en aquesta operació, la més complexa mai feta a l'Estat en contra d'aquest tipus de delicte. En total, s'han fet sis registres i 41 inspeccions a locals, naus i magatzems. De moment, tots els espais comercials estan tancats cautelarment per ordre de la magistrada del jutjat d'instrucció 2 de Figueres i la policia demana que es mantinguin precintats durant dos anys.

Quantitats milionàries

El grup criminal no tenia un líder clar sinó que presentava una estructura horitzontal, formada per tres grups diferenciats que treballaven de manera coordinada. Segons detalla la inspectora Dopico, tot l'entrellat per blanquejar diners era comú i compartit. Un dels grups és de procedència israeliana i un altre marroquí. El tercer era conegut pel cognom de la família dels seus líders.

Fins al moment, els investigadors han acreditat que aquest grup hauria blanquejat 9 MEUR des del 2013 únicament i exclusivament amb el negoci de les falsificacions. Una xifra que, un cop avanci la investigació, pot ser molt més alta, segons apunta la inspectora. A més, el volum de negoci il·lícit del grup era de 5 MEUR i el material comissat (un total de 264.980 productes) tindria un preu en el mercat de les falsificacions que arribaria als 8 MEUR. "Són xifres increïbles i alarmants, el negoci de la falsificació mou molts diners", alerta.

En aquesta línia, Chris Vansteenkiste de l'Europol ha remarcat que els diners procedents de les falsificacions són, sovint, més elevats que el volum que mou el tràfic de drogues. Vansteenkiste ha confirmat que aquesta operació ha servit per desmantellar un dels principals "punts negres" de distribució de material falsificat arreu d'Europa. "Hem demostrat als criminals que treballem de forma organitzada", remarca.

Paral·lelament als registres, s'han bloquejat 150 comptes bancaris, s'ha prohibit als investigats disposar de vuit immobles i de 30 vehicles d'alta gama.

Magatzems secrets i falsificacions casolanes

Part del material falsificat que es venien a les botigues de la Jonquera i el Pertús s'importava sobretot de la Xina, Turquia i Portugal. Tanmateix, els investigadors han detectat també que bona part del material es falsificava als tallers i magatzems de la Jonquera. Els integrants de la xarxa importaven peces "blanques" i, posteriorment, estampaven la marca falsificada amb planxes especialitzades.

La inspectora Dopico assegura que el 'Made in Spain' o el 'Made in Europe' estan creixent perquè els controls a les duanes augmenten i perquè a les bandes els és més econòmic importar material "blanc" i estampar les marques un cop ha arribat a destí.

El macrooperatiu també ha descobert fins a set magatzems secrets on el grup criminal amagava la part més important del material. Aquests espais els garantien, doncs, que si es feia algun operatiu policial no els comissessin tota la roba, perfums o peces de marroquineria. Per tant, tenien estoc de sobres per poder reomplir els comerços si es donava el cas. Per amagar aquestes dependències feien servir portes falses que estaven perfectament camuflades.

Com blanquejaven els diners?

Per blanquejar els diners procedents de la venda i distribució de material falsificat, aquesta organització usava societats fictícies amb diferents testaferros. Els investigadors han descobert que feien enviaments constants de diners a l'estranger i també treien els diners de Catalunya per carretera cap a d'altres països europeus.

Una altra de les fórmules utilitzades eren els préstecs entre famílies, simulant que eren moviments econòmics. Hi havia quatre gestories que els ajudaven per ocultar l'activitat il·lícita.

El material es destruirà

La inspectora Dopico ha explicat que tot el material que s'ha comissat i que s'acumula al magatzem de la duana de la Jonquera es destruirà. Segons explica, en operatius anteriors s'havia optat per fer donacions a països del tercer món (especialment de roba i calçat) però van veure com aquests articles es tornaven a posar al mercat negre. A més, també assegura que retirar-los la marca falsa és complicat i que, per tant, "l'única opció" és la destrucció.