La presó Puig de les Basses de Figueres ha registrat 12 agressions a funcionaris des del 2015 i fins a l'octubre d'aquest any. Segons el Departament de Justícia, totes les lesions que s'han produït en aquest període són lleus excepte dos casos greus. Una de les dues agressions greus a funcionaris va ser l'any passat al departament especial del centre penitenciari, mentre que l'altra s'ha registrat enguany al mòdul número 6 de la presó. Pel que fa als casos lleus dels últims 22 mesos a Figueres, han tingut lloc a altres mòduls del centre penitenciari, també al departament especial, al menjador del mòdul número 4 i a la zona d'ingressos.

Així mateix, el 2014 -que va ser l'any que Puig de les Basses va obrir, de forma progressiva, a partir de l'estiu- es va produir una agressió greu a la sala d'estar del mòdul número 4. Les diferents dades de les lesions a funcionaris sorgeixen d'una resposta parlamentària del conseller de Justícia, Carles Mundó, a una pregunta del PP que demanava les agressions registrades entre el 2010 i fins a l'actualitat. En la mateixa resposta, Mundó apunta que el 2011 es van produir dues lesions lleus a funcionaris de la presó (a una cel·la i al menjador). Ara bé, com que Puig de les Basses no va entrar en funcionament fins a l'estiu del 2014, se sobreentén que els casos del 2011 corresponen a l'antiga presó de Figueres.

En una altra resposta parlamentària, també a una altra pregunta del PP, Mundó exposa que el centre penitenciari obert de Girona ha registrat tres agressions a funcionaris des del 2010 i fins a l'actualitat, tot i que el període en què es van produir les lesions aquest espai funcionava com a presó i no com a centre obert. El motiu és que a l'estiu del 2014, els interns de l'antiga presó de Girona es van traslladar a Puig de les Basses. D'aquesta manera, des de llavors, l'espai de Girona s'ha convertit en un centre penitenciari obert. Per tant, quan l'espai funcionava com a presó, es van registrar les tres agressions: dues de lleus i una de greu. Les lesions van tenir lloc a la infermeria i a la zona del departament d'ingressos.

Tractats amb metadona

També en una resposta parlamentària, a una pregunta de C's, Mundó explica que 41 interns de la presó Puig de les Basses de Figueres estan en tractament amb metadona. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut sobre el programa de salut penitenciària, fins al 31 de desembre de l'any passat hi havia 38 homes i tres dones del centre penitenciari tractats amb metadona per a la desintoxicació de les drogodependències. En la mateixa resposta, el conseller de Justícia exposa que -fins a la mateixa data- hi havia 545 interns en tractament amb metadona entre les diferents presons de Catalunya. Mundó afegeix que no consta que en tot l'any passat es produís cap canvi de medicació, coincidint amb l'entrada a un centre penitenciari, de cap persona que estigués seguint tractament per a la seva addicció (per prescripció facultativa).