Els comerciants de la Jonquera i Els Límits asseguren que al municipi hi ha més de 100 comerços que venen gènere falsificat i reclamen que se'ls tanqui per sempre. L'associació de botiguers subratlla que el macrooperatiu d'aquest dimarts feia temps que s'esperava, perquè la proliferació d'aquestes botigues s'havia convertit en una autèntica "xacra". De fet, hi ha hagut hores de feina -fins a les quatre de la matinada- per retirar les tones de roba i complements falses que s'exposaven als aparadors i prestatges. Ara, tots els comerços estan precintats i tant l'Ajuntament de la Jonquera com la policia reclamaran al jutjat que es mantinguin així durant dos anys. El consistori també reclama una reforma de la llei que permeti revocar les llicències, per començar a posar ordre i acabar amb una activitat que, a més de competència deslleial, també amaga altres delictes al darrere (com blanqueig de capitals). L'operatiu continua obert i es manté el secret de sumari.

El macrooperatiu que va esclatar ahir, després de tres anys d'indagacions, va arribar a mobilitzar més de 200 agents de la policia estatal, que van actuar en coordinació amb l'Europol, l'Agència Tributària i la policia portuguesa. Repartits entre la Jonquera i Els Límits -al Pertús- van entrar en desenes de botigues on es venia gènere falsificat.

La feina va ser ingent, perquè a l'interior dels establiments es van comissar tones i tones de roba i complements falsos. De fet, els agents s'han estat a la zona fins a les quatre de la matinada. I en alguns casos, per poder entrar a les botigues, fins i tot van haver de fer servir una radial (perquè els botiguers van abaixar persianes amb clients i tot a dins).

Aquest matí, a la zona d'Els Límits i a la Jonquera moltes botigues estaven precintades. Totes, amb un cartell on posava: 'Precintat. Jutjat d'instrucció número 2 de Figueres. DP 276/16. 29-11-2016'. L'Ajuntament de la Jonquera i la policia demanaran ara que, com a mínim, es mantinguin així durant dos anys.

"Botigues estranyes"

L'associació de comerciants de la Jonquera assegura que el macrooperatiu feia temps que s'esperava, perquè era necessari. El seu president, Bruno Comas, explica que fa anys que la situació anava "de mal en pitjor" perquè aquesta mena de botigues, al marge de la llei, havien proliferat al municipi. "Fins ahir, en teníem comptabilitzats fins a 110 comerços estranys, que s'havien convertit en una xacra", subratlla Comas.

Lloguers fora del preu de mercat, activitats que generaven diner negre, falsificacions... El llistat de queixes per part d'aquells que compleixen és llarg. "Estem parlant de situacions flagrants; confiem que, com a mínim, ara la policia hagi enviat un missatge clar", subratlla el president. "No estem parlant de dues o tres botigues que venien falsificacions, sinó pràcticament d'un poble sencer", hi afegeix.

L'Ajuntament pressionarà

L'Ajuntament subratlla que poder treure les botigues de circulació durant un temps ajudarà a regenerar la imatge de la Jonquera. El regidor de Comerç, Joan Bella, ja avança però que des del consistori treballaran perquè els establiments hagin d'abaixar persiana per sempre. "Tant nosaltres com la policia veiem que aquesta és la solució definitiva, perquè fins ara s'han fet altres actuacions i, al cap de dos dies, les botigues tornaven a obrir amb més gènere falsificat", explica Bella.

El regidor subratlla que, amb la llei a la mà, tenen "les mans estacades", perquè a l'hora de donar llicències, ells atorguen el permís per vendre tèxtil i complements. "Però no tenim potestat de veure el gènere que s'hi vendrà, i són els perits de les marques els qui ens alerten de les falsificacions", concreta Joan Bella.

Ara, amb les botigues precintades -i esperen que sigui per temps- l'Ajuntament de la Jonquera pressionarà les administracions per poder revocar les llicències. "Serà un procés llarg, però, perquè cal canviar la llei actual, i això no depèn de nosaltres; allò que està clar és que tant consistori, com Generalitat i Estat hem d'anar a la una per posar fi al problema", admet el regidor de Comerç.

Bella també explica que la intenció és no permetre que aquestes botigues tornin a obrir. Però que si durant aquest temps hi ha nous llogaters que volen obrir "una activitat legal", el consistori jonquerenc no s'hi oposarà. "Serà qüestió de mirar-ho, però el que no volem és que es tornin a obrir amb aquesta mena de gènere", conclou.

Obert i sota secret de sumari

El macrooperatiu policial contra la falsificació va tenir l'epicentre a la Jonquera, si bé els registres simultanis també es van estendre a Barcelona i àrea metropolitana. L'operació ha coincidit a les portes de la campanya de Nadal, on l'activitat comercial augmenta a la zona (i per tant, es vol evitar el frau amb les compres).

La policia espanyola creu que ha pogut decapitar la xarxa, perquè entre els detinguts hi ha els suposats capitostos de l'entramat de falsificació. Són entre cinc i sis, que es troben a les dependències de La Verneda, i que es preveu que passin a disposició judicial demà a la tarda a Figueres (on s'instrueix el cas). Se'ls acusa de delictes contra la propietat industrial, pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals.

Mentrestant, la policia espanyola també pren declaració a tots aquells a qui considera actors secundaris de la trama (botiguers i treballadors). Se'ls cita a les comissaries de la Jonquera i Figueres i, després de llegir-los els drets i prendre'ls declaració, se'ls deixa en llibertat provisional. Allò que en l'argot es coneix com a detenció tècnica.

En total, la policia espanyola creu que el macrooperatiu se saldarà amb una xifra de detinguts que es mourà entre la cinquantena i la setantena. Es calcula que aquest grup dedicat a la distribució a gran escala d'articles falsificats hauria blanquejat fins a 9 milions d'euros.

Les declaracions, tant a comissaria com als jutjats, s'allargaran ben bé fins aquest dijous. De moment, el macrooperatiu es manté obert i sota secret de sumari. I el jutjat no l'aixecarà fins a tenir la certesa que no es destruiran més proves.