Els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament d’Ensenyament ha anunciat aquest dilluns que reforçarà el telèfon 116 111 Infància Respon amb l’objectiu de donar a conèixer aquest servei de suport als menors assetjats a les escoles i al seu entorn i garantir un suport “àgil” i “eficaç”. L’actuació pretén incidir, especialment, en els casos dels assetjaments en centres educatiu, de ciberassetjament i altres maltractaments o abusos sexuals a infants i adolescents. D’altra banda, el Govern ha criticat l’Estat per posar en funcionament de manera unilateral a partir d’aquest dimarts un altre telèfon - el 900 018 018- perquè envaeix competències de la Generalitat i ha avisat que entra en contradicció amb una directriu del mateix Ministeri d’Educació del 2010, segons la qual la gestió d’aquest servei se’n feia càrrec les comunitats.

Segons ha avançat aquest matí RAC1 i ha explicat a l’ACN el director de la DGAIA, Ricard Calvo, el govern espanyol posarà en marxa el telèfon contra l’assetjament escolar, tot i que el 116 111 està homologat per les institucions europees i s’utilitza en moltes de les comunitats autònomes. Es tracta d’un telèfon gratuït i que està operatiu 24 hores al dia durant 365 dies a l’any. “Ens sorprèn moltíssim que sense ni tan sols una comunicació formal ni explicar-nos el protocol d’actuació del telèfon es posi en funcionament”, ha lamentat Calvo.

Els dos Departaments reforçaran en el termini aproximat d’un mes el circuit d’atenció, derivació i intervenció per als casos de bullying comunicats al telèfon 116 111 que garanteixi la derivació especialitzada i la coordinació interinstitucional cap als centres, amb una resposta "immediata i experta en tot moment", segons explica Afers Socials i Família en un comunicat.

Segons Calvo, es va arribar a la conclusió amb el Departament d’Ensenyament que la situació de duplicitat amb el govern espanyol s’havia de concebre com una “oportunitat” per reforçar el telèfon català Infància i Respon, que és el que els pares i professionals ja “coneixen”. L’objectiu, afegeix, és que els alumnes “tinguin més present aquest telèfon, més del que es coneixia fins ara”, sobretot després del desenvolupament de les noves tecnologies i missatgeria instantània.

D’altra banda, el director de la DGAIA ha assegurat que desconeix què passarà si un jove denuncia un cas d’assetjament al telèfon del ministeri. “Entenem que el que seria mes lògic és que és contactés amb el 116 111 i respondre nosaltres. Tenim perfectament clares i treballades les línies i protocols entre Mossos d’Esquadra i Ensenyament per donar una resposta àgil i ràpida a aquest tipus de situacions”, ha indicat Calvo, tot i que ha precisat que és una “hipòtesi” en no haver rebut cap comunicació del govern espanyol clarificant-ho.

Amb el reforç del telèfon 116 111, també es pretén que el telèfon sigui una eina en matèria de protecció dels infants i els adolescents, útil per donar una resposta efectiva a les comunicacions de possibles maltractaments comesos a un infant o adolescent en les seves diverses modalitats: ciberassetjament, violència masclista, abusos sexuals o violència en l’àmbit familiar, entre d’altres.

Els nou primers mesos de l’any el telèfon 116 111 Infància Respon ha atès 10.265 trucades, la major part de professionals, pares i mares, i que ara vol promocionar-se als equipaments, centres i àmbits on els menors desenvolupen activitats per tal que coneguin millor una eina al seu servei.