El fiscal demana 23 anys de presó per als acusats de matar un home a trets davant el cementiri de Figueres el dia de Tots Sants del 2013. L'acusació pública sosté que entre el clan dels germans Fernández Cortés, suposats autors del crim, i el de la víctima hi havia un "enfrontament arrelat" des de feia temps. Per això, els dos clans havien pactat un horari per anar al cementiri sense trobar-se. La víctima, que vivia a França i no estava al cas de l'acord, va anar al cementiri al migdia i va tenir una primera discussió amb el clan dels acusats. Va decidir marxar d'allà però Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan o Sevilla' i Vicente Fernández Cortés àlies 'Sioux' el van perseguir fins a fora del cementiri. Aleshores, segons el fiscal, Vicente Fernández li va passar la pistola al seu germà i Juan Cortés va descarregar deu trets contra la víctima, que va morir a l'acte. El fiscal els acusa d'un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes.

El dia de Tots Sants del 2013, la Guàrdia Urbana de Figueres va muntar un dispositiu policial al voltant del cementiri per evitar possibles problemes entre clans d'ètnia gitana rivals. Dues de les famílies en conflicte eren la dels detinguts, els Cortés, amb la família de la víctima, els Gabarre.

Segons apunta el fiscal Víctor Pillado en el seu escrit d'acusació, per evitar problemes els dos clans, fins i tot, havien pactat un horari per no coincidir al cementiri.

Cap a les dotze del migdia de l'1 de novembre del 2013, la víctima va arribar al cementiri perquè "desconeixia l'acord a qual havien arribat les dues famílies perquè ell residia a França". Un cop dins el recinte, diverses persones del clan dels Cortés li van recriminar la seva presència.

"Es va generar una discussió durant la qual un número indeterminat de persones van rodejar la víctima i van arribar, inclús, a trencar-li la camiseta que portava posada en aquell moment", indica el fiscal.

Per evitar més problemes, apunta el fiscal, la víctima va decidir sortir del cementiri, acompanyat de la seva dona, que estava embarassada, i els seus fills. Anaven en direcció al cotxe. Segons l'acusació pública, els dos germans Cortés van sortir del cementiri darrere la víctima. Un dels germans, Vicente, duia una pistola amagada.

"En aquell moment, actuant de previ i comú acord, i amb intenció de posar fi a la vida de la víctima, els acusats el van començar a perseguir portant Vicente Fernández una arma de foc curta, pistola de la marca Walther model P99 calibre 9 mm Parabellum", relata el fiscal.

Quan el tenien a prop, indica el fiscal, Vicente Fernández li va entregar la pistola al seu germà que va descarregar deu trets, dirigits tots al cos de la víctima. Alguns dels impactes, ressalta el fiscal, van ser quan la víctima ja estava estesa a terra. L'home va morir a l'instant com a conseqüència d'una hemorràgia aguda massiva.

L'acusació pública apunta que les zones del cos atacades i el fet d'usar una pistola contra un home desarmat eren idonis per acabar-lo matant. El fiscal conclou que tant l'autor material dels trets com el seu germà, que li va donar l'arma, eren "conscients" que acabarien amb la vida de la víctima. "Eren plenament conscients de l'absoluta impossibilitat de defensar-se per la curta distància a la que estava, així com per l'absència d'arma en el seu poder", indica el fiscal.

Per això, els acusa a tots dos d'un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes i demana que els condemnin, a cadascun d'ells, a 23 anys de presó (20 per l'assassinat i 3 per tenir armes sense permís). En concepte de responsabilitat civil, vol que indemnitzin la parella sentimental de la víctima i els seus tres fills amb 540.000 euros.

Fugat durant temps

Els Mossos d'Esquadra van detenir Juan Fernández Cortés el mateix 1 de novembre del 2013 i, des d'aleshores, està en presó preventiva per ordre del jutjat d'instrucció.

Vicente Ferández Cortés, àlies 'Sioux', va estar un any i vuit mesos evadit de la justícia. Es va entregar el 9 de juliol del 2015 i el Jutjat d'instrucció 1 de Figueres va ordenar que ingressés a presó. El mateix jutjat havia decretat una ordre de detenció contra ell el 8 de novembre del 2013, pocs dies després del tiroteig.

El cas arribarà a judici els propers mesos a l'Audiència de Girona, on un jurat popular s'encarregarà d'emetre el veredicte.