Els robatoris i delictes a Cadaqués han baixat més d'un 20% durant els mesos d'estiu gràcies al reforç policial que, a peu de carrer, s'ha concretat amb l'entrada en servei d'una patrulla mixta. La formaven un agent del cos i un mosso d'esquadra de la comissaria de Roses. El patrullatge continu i els controls dissuasius han permès reduir la delinqüència en aquest municipi, situat en ple Cap de Creus i que durant l'estiu gairebé arriba a multiplicar per deu la població. Sobretot, han baixat significativament els robatoris de vehicles. El cap de la Policia Local, Toni Navarrete, explica que ja ha demanat a la comissaria de Roses poder mantenir tot l'any al municipi l'agent dels mossos que ha permès engegar la patrulla mixta.

Durant l'estiu, Cadaqués arriba a tenir una població estacional de fins a 25.000 persones (la resta de l'any, el municipi en té 3.000). El poble està situat en ple Cap de Creus, i només hi ha una carretera que hi connecta des de Roses. Això en dificulta el patrullatge dels mossos perquè, com concreta el cap de la Policia Local, "si la patrulla ve fins aquí, això suposa deixar descobertes altres zones de la comarca".

Per solucionar la problemàtica, d'ençà del mes de febrer hi ha un agent que diàriament puja des de la comissaria de Roses fins a Cadaqués. Això ha permès muntar una patrulla mixta, formada per un policia local i el mosso, que ha fet controls i patrullatges continus pel poble.

"Tenir-lo amb nosaltres ha estat un clar avantatge, perquè si hi ha una emergència i han de pujar els mossos des de Roses, triguen força", precisa Toni Navarrete. A més d'aquest mosso, durant l'estiu la plantilla de la Policia Local també es reforça amb tres agents més.

Cap robatori de vehicle

Ara, un cop acabada la temporada, toca passar balanç. El cap de la Policia Local destaca que el fet de poder intensificar la presència a peu de carrer s'ha traduït en una disminució dels fets delictius. De fet, en el conjunt de l'estiu han baixat més d'un 20% (passant dels 72 del 2015 als 56 d'aquest any).

"Hem reduït molt els robatoris de vehicle i també han baixat els furts", precisa Navarrete. De fet, dels nou robatoris de cotxes de l'estiu passat, aquest any s'ha passat a zero. I també han baixat els robatoris a interior de vehicle (passant de catorze a només cinc). La resta de delictes de l'estadística, es reparteixen entre furts i danys.

"Els reforços també ens han permès muntar controls gairebé a diari a l'entrada de Cadaqués: els fèiem d'ITV, de documentació, de cinturons...", indica el cap de la Policia Local. Això ha fet palesa la presència policial i ha dissuadit els lladres i delinqüents. Aquest any, durant l'estiu, els policies han fet cinc detencions; el 2015, van ser-ne deu.

Mantenir-ho tot l'any

Toni Navarrete explica que, ara, el seu desig és que el mosso d'esquadra de Roses pugui mantenir-se a Cadaqués. "Hem sol·licitat poder-lo tenir tot l'any, perquè ens ha anat molt bé", indica. En paral·lel, des del cos també esperen incrementar efectius. Aquest any, ja s'han convocat dues places de policia local.