L'alcalde d'Arbúcies (Selva), Pere Garriga, assegura que els dos germans detinguts per finançar Estat Islàmic estaven integrats al poble i que "res feia pensar que s'haguessin radicalitzat". Fins i tot un d'ells, el de 33 anys, estava casat amb una veïna del poble "de tota la vida" i tenen dues filles de 8 i 3 anys. L'alcalde explica que els dos germans, Abdul i Omar El J., van arribar a Arbúcies fa poc més d'una dècada. Garriga també admet, però, que va ser una sorpresa per tothom quan es va descobrir que un tercer germà va morir combatent per Estat Islàmic a Síria. "Va marxar fa cosa d'un any i mig i vam saber que havia mort en combat", ha precisat. La Guàrdia Civil ha acabat pels volts de les dotze del migdia el registre als domicilis dels dos detinguts. Hi eren des de les quatre de la matinada. A més dels dos germans, els agents s'han endut nombrós material dels registres.

Els registres als domicilis dels dos germans detinguts, Adbul i Omar El J., de 33 i 22 anys, han començat cap a un quart de cinc de la matinada. La Guàrdia Civil, per ordre de l'Audiència Nacional, ha entrat als pisos on viuen els dos germans. L'un, on s'està el gran, és un cinquè pis situat al número 40 del carrer Segimon Folgueroles. L'altre, on viu el petit, és un quart del número 19 del carrer Germana Assumpta.

Als dos germans se'ls acusa de finançar Estat Islàmic, juntament amb un tercer, que també vivia a Arbúcies i que va morir combatent a Síria. Els enviaments de diners, que els arrestats enviaven als administradors econòmics del Daesh fent servir identitats falses, haurien continuat després de la mort del germà.

L'escorcoll als dos domicilis, que s'ha fet en presència d'Abdul i Omar El J., s'ha allargat gairebé vuit hores. Dels habitatges, la Guàrdia Civil se n'ha endut nombrós material dins de caixes. Proves per reforçar l'acusació contra els germans, d'origen marroquí, pels delictes de finançament de terrorisme, col·laboració amb grup terrorista i autoadoctrinament.

Més de deu anys al poble

L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, ha assegurat que "res feia pensar que els dos germans s'haguessin radicalitzat". L'alcalde ha explicat que feia més de deu anys que havien arribat al poble i que hi estaven totalment integrats. El gran, que treballava a la carrossera Indcar, fins i tot s'havia casat amb una veïna d'Arbúcies "de tota la vida" i tenen dues filles, de 8 i 3 anys.

Els veïns del poble explicaven, però, que la parella estava en tràmits de separació. Entre d'altres, perquè segons sembla Abdul El J. obligaria la dona a portar mocador. Segons ha precisat l'alcalde, la dona treballava netejant edificis propietat de l'Ajuntament. "Quan els veies passejant en família, existia una relació de conciutadania, perquè aquí al poble tothom es coneix", ha precisat Garriga.

"En tot moment la seva canalla ha estat escolaritzada, les nenes fins i tot van al casal d'estiu de l'Ajuntament; repeteixo, en cap moment res feia pensar que això pogués anar per aquestes vies", ha precisat l'alcalde d'Arbúcies.

Combatent a Síria

Pel què fa al tercer germà, el que va morir combatent a Síria, l'alcalde ha admès que el seu cas també és "un reflex" del que s'ha viscut aquest dimecres. "Va marxar d'Arbúcies deu fer cosa d'un any i mig, i de cop i volta ens vam assabentar que havia mort combatent per Estat Islàmic", ha dit Garriga. "Res ho feia pensar, perquè estava del tot europeïtzat", hi ha afegit.

Aquest germà havia tingut una carnisseria al poble, que després es va traspassar. A més, havia treballat en una benzinera del municipi i també va tenir feina com a conductor d'un autobús de línia discrecional.

A més dels dos germans detinguts i el tercer que va morir a Síria, també n'hi ha un quart. Aquest viu a Santa Coloma de Farners. "Estem sorpresos amb tot el que ha passat", ha conclòs Pere Garriga.

Per a l'operació d'aquest dimecres, la Guàrdia Civil ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència. Segons ha subratllat el Ministeri de l'Interior, aquesta és la primera operació que es fa a l'estat espanyol on es tenen "evidències concretes" que la finalitat de l'enviament d'aquestes remeses servia per finançar el Daesh. Els dos detinguts seran traslladats a Madrid, on passaran a disposició del Jutjat Central d'Instrucció Número 1 de l'Audiència Nacional.