Més de mitja tona d'haixix és el balanç del comís de droga aconseguit pels agents de la Policia Nacional a la frontera després d'interceptar un camió que ja portaven seguint des d'Onil, a Alacant.

Després de més de tres hores d'inspecció del camió amb remolc, la policia va poder comprovar que els delinqüents havien dissenyat un habitacle de molt difícil accés on amagaven una gran quantitat de bosses que contenien haixix, i que feien un total de 560 quilos.

Vista la troballa, van detenir el conductor del camió.

Durant el trajecte des d'Alacant fins a la frontera, els policies també van comprovar que el tràiler durant tot l'itinerari cap a França anava sempre seguit per un altre vehicle que realitzava funcions de control.

També el van interceptar i els agents de la Policia Nacional van detenir els seus dos ocupants. A dins hi anava el màxim responsable de l'organització criminal a Espanya.

Cop als proveïdors d'haixix al nord d'Europa

I és que el comís d'haixix a la Jonquera és la segona fase d'una operació de la Policia Nacional que ha permès la detenció de set persones, totes han ingressat a presó. I a més ha suposat, asseguren, la desarticulació del canal fonamental de proveïment de droga al Regne Unit i a Holanda.

Els detinguts es valien d'una infraestructura legal d'empreses dedicades al transport de mercaderies, amb camions de gran tonatge per transportar grans quantitats d'haixix des del Marroc fins a la Península i, posteriorment, al Regne Unit i a Holanda.

La investigació es va portar a terme en dues fases, després de les quals s'ha aconseguit desarticular la ramificació espanyola d'aquest grup delictiu organitzat que portava funcionant més de tres anys.

Tot va començar fa set mesos quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització delictiva dedicada al transport d'haixix a gran escala, que utilitzava la infraestructura de diverses empreses de transport. Perquè aquesta activitat passés desapercebuda, havien creat una xarxa legal de transport de mercaderies tenint, almenys, quatre camions de gran tonatge amb els seus respectius remolcs a la seva disposició.

Els investigadors van poder determinar la identitat de cinc persones, responsables d'organitzar, gestionar i ocultar els trasllats de la substància estupefaent. Formaven part d'una organització internacional amb contactes al Marroc, Holanda i Regne Unit.

Les seves transaccions lícites en viatges al Regne Unit i Holanda no els reportava beneficis suficients però la policia va poder constatar que aquesta activitat legal, en realitat, era una tapadora perquè els transports de la droga passessin inadvertits. Així mateix, prenien grans mesures de seguretat i control sobre una nau situada en un polígon industrial d'Onil, des d'on es gestionaven l'activitat il·legal.

El modus operandi utilitzat per l'organització era sempre el mateix, es pujava la mercaderia en un camió des del Marroc fins a la nau situada a Onil, des d'on un segon camió la transportava al Regne Unit i Holanda.

Primera fase, 500 quilos d'haixix

En una primera fase, els investigadors van descobrir que s'anava a realitzar un nou transport de l'haixix i van establir un dispositiu al port d'Algesires. Allà, els agents van detenir un home que conduïa un camió de grans dimensions, procedent del Marroc. Després de la seva inspecció, van localitzar un habitacle ocult en la gòndola del vehicle que contenia una gran quantitat de paquets de diferents tipus i grandària. En total, 500 quilos d'haixix.

Després de la detenció del conductor de l'organització, el grup va extremar les seves mesures de seguretat, quedant-se el seu màxim responsable al Marroc durant un temps. Dies després, van començar a fer intenses gestions per contractar un nou conductor. D'altra banda, l'administratiu de la banda va accelerar els tràmits per a l'obtenció de l'assegurança d'un camió i d'un remolc tipus góndola.

Avançada la investigació, els agents van constatar com un camió amb remolc sortia de la nau d'Onil i es dirigia per la costa a França, seguit per un altre vehicle que realitzava funcions de control. Aquí és on es va interceptar el camíó amb 560 quilos de droga i van arrestar tres persones, entre elles, el màxim responsable del grup criminal.

Una zona destinada a idear noves formes per ocultar la droga

Paral·lelament a aquests fets, la Policia va detenir les dues persones que es trobaven a l'interior de la nau, una de les quals era l'encarregat de fer els habitacles on es guardava la droga.

En el registre efectuat en la nau, van trobar tot tipus de maquinària que era utilitzada per confeccionar els habitacles ocults en els remolcs. També es va trobar una "zona de pràctiques", on els detinguts estaven ideant noves formes per ocultar l'estupefaent com, per exemple, una pedra d'onze mil quilos amb diverses perforacions per introduir l'estupefaent.

Finalment, es va arrestar en una localitat d'Alacant a l'últim component d'aquesta organització, quan tornava de Regne Unit. Després d'escorcollar el camió, els agents van constatar que contenia un altre habitacle ocult amb més de 5.000 lliures esterlines a dins.

La investigació ha estat portada a terme per agents de la Brigada Provincial de Policia Judicial, pertanyent a la Prefectura Superior de Policia de Madrid, en col·laboració amb la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Alacant, la Comissaria d'Algesires i la Comissaria de la Jonquera.