La policia espanyola i els Mossos d'Esquadra han detingut onze persones en l'operació contra el blanqueig de capitals a Barcelona i la Costa Brava iniciada aquest dimarts a primera hora. Segons fonts de la Fiscalia, l'operació està dirigida contra un grup de ciutadans russos i ucraïnesos que haurien blanquejat almenys 10 milions d'euros mitjançant la constitució o compra de societats, a les quals posteriorment s'incorporaven els diners procedents d'activitats il·lícites que destinaven a la compra d'habitatges. Aquest dimarts s'han fet una quinzena d'entrades i escorcolls a Barcelona i a municipis de la Costa Brava. A la capital, han registrat el restaurant japonès 'Yubari', situat a l'Avinguda Diagonal, a més d'altres al barri de Pedralbes. A la Costa Brava han fet escorcolls al Baix Empordà, dos a s'Agaró i un tercer a Sant Pol. En un xalet de la urbanització de Platja d'Aro, han detingut un dels suposats líders del grup criminal. Es tracta d'Stepan Chernovetsky, fill de l'exalcalde de Kíev.

L'operació, anomenada 'Variola', es troba sota secret de sumari i s'està duent a terme en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció. En total, el jutjat d'Instrucció número 21 de Barcelona ha autoritzat 16 entrades i escorcolls i ha acordat el bloqueig de nombrosos comptes corrents, a més de l'embargament de mobles i immobles.

Concretament, l'operació investiga els presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat en documents socials i mercantils i contra la Hisenda Pública. Segons la Fiscalia, els detinguts haurien creat un entramat empresarial, utilitzant testaferros, en què s'haurien incorporat capitals d'origen il·lícit, procedents d'altres societats constituïdes a Xipre i a les Illes Verges.

Per fer aflorar els diners, el grup creava societats o en comprava de ja constituïdes a les quals, just immediatament després, injectava els diners, obtinguts presumptament de manera il·lícita, procedents de societats estrangeres i destinaven aquestes quantitats a comprar immobles a l'Estat. Fins ara, la Fiscalia Anticorrupció ha detectat la inversió de més de 10 milions d'euros mitjançant aquest procediment.

Nombrosos agents de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la policia espanyola, així com efectius de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra han fet els escorcolls de forma simultània. A Barcelona, han registrat el restaurant 'Yubari' des de primera hora i fins a les tres de la tarda. Segons la Fiscalia, aquest establiment situat a l'avinguda Diagonal, entre els carrers Bailén i Girona, tindria com a principal objectiu fer aflorar els diners de procedència il·lícita.

El suposat líder, fill de l'exalcalde de Kíev

A la Costa Brava, han fet tres escorcolls al Baix Empordà. Dos a la urbanització s'Agaró de Platja d'Aro i un tercer a San Pol, a Sant Feliu de Guíxols. Segons fonts properes al cas, aquí és on hi havia el domicili d'un dels suposats cervells de la banda: Stepan Chernovetsky, fill de l'exalcalde de Kíev entre els anys 2006 i 2012. Els investigadors sospiten que el xalet escorcollat aquest dimarts, situat al número 50 de l'avinguda Platges de s'Agaró, és un bé il·lícit obtingut gràcies a la trama de blanqueig de capitals.

Els agents s'han desplegat al xalet a les sis de la matinada i l'han estrat registrant, en presència del detingut, fins a un quart de quatre de la tarda, quan se l'han endut emmanillat cap a Barcelona. Les mateixes fonts han assegurat que a Chernovetsky no li prendran declaració a comissaria perquè com que el cas el porta la fiscalia anticorrupció passarà directament a disposició del jutjat d'instrucció 21 de Barcelona, que és qui s'ha fet càrrec del cas.

Anticorrupció considera que els detinguts haurien comès el delicte de blanqueig de capitals en no disposar d'ingressos lícits que justifiquin l'increment patrimonial, a més de l'existència dels entramats societaris que perseguien l'ocultació dels diners i de la seva titularitat. Els investigadors també haurien detectat operacions mercantils per simular l'origen legal dels fons, com els préstecs irreals per justificar les injeccions de diners a les empreses per comprar els immobles.