Els Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) adscrits a l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de Girona han detingut vuit persones de nacionalitats albanesa, kosovar i grega com a presumptes autores de 32 robatoris amb força en empreses de la demarcació de Girona i un delicte de pertinença a grup criminal.

Els investigadors van detectar que des de gener de 2016 havien augmentat els robatoris amb força en empreses de les comarques gironines l'objectiu dels quals era, principalment, obrir la caixa forta i emportar-se el seu contingut.

A mesura que la investigació anava avançant els investigadors van confirmar que darrere dels robatoris hi havia un grup criminal resident a Madrid, però que es va desplaçar fins a Blanes on tenien llogat un apartament com a centre d'operacions per cometre els robatoris. A la demarcació de Girona comptaven amb dues persones residents a Blanes i Llagostera que els hi facilitaven infraestructura i cobertura, a banda de seleccionar-los les empreses per entrar-hi a robar.

El modus operandi que empraven era pràcticament sempre el mateix: primer de tot, un cop tenien l'empresa seleccionada, feien un forat al sostre o en una de les parets per entrar-hi. Ja a dins, inutilitzaven els sistemes d'alarma i es movien per l'empresa fent forats a les parets per, d'aquesta forma, eludir els volumètrics. Quan arribaven fins la caixa forta la obrien per un dels laterals tipus obre llauna, mitjançant destrals, malls i radials.

En total els investigadors tenen acreditat que els delinqüents han participat en 32 robatoris en diferents localitats de la demarcació gironina, tres de les quals són de l'Alt Empordà: la Tallada d'Empordà, Fornells de la Selva, Blanes, Santa Coloma de Farners, l'Escala, Girona, Riudellots de la Selva, Salt, Palafrugell, Gualta, Cornellà de Terri, Banyoles, Serinyà, Bellcaire d'Empordà, les Preses, Campllong, Arbúcies, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Sant Feliu de Buixalleu, Montfullà, Vilamalla, Verges i Roses.

En els robatoris van sostreure aproximadament 65.000 euros en efectiu i material d'electrònica valorat en uns 11.000 euros, a banda de l'incalculable valor dels danys efectuats per accedir a les empreses.

Un cop van tenir tota la informació recopilada, els agents de l'AIC van dur a terme un dispositiu el dia 6 de juliol a les localitats de Blanes i Llagostera que va culminar amb la detenció de vuit persones i el comís d'una defensa extensible, una pistola detonadora, una radial, cinc walkie-talkie i una gran quantitat d'eines amb les que cometien els robatoris.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l'ingrés a presó per a quatre dels detinguts. Els altres quatre van quedar en llibertat amb càrrecs. Tot i donar el grup per desmantellat, no es descarten noves detencions en els propers dies.