Les dades parlen per si soles: cada dia hi ha més gent que s'atreveix a agafar el volant anant beguda o sota els efectes de les drogues, malgrat l'alt risc que això comporta. Una de les conseqüències són els diferents accidents de trànsit mortals que s'han desencadenat després que als conductors se'ls hagin detectat presència d'alcohol i substàncies estupefaents quan els cossos policials els fan les proves corresponents.

El Servei Català de Trànsit (SCT) va sancionar durant l'any passat gairebé deu conductors cada dia per circular sota els efectes d'una d'aquestes substàncies o de totes dues. En concret, va obrir durant el 2015 un total de 3.608 expedients sancionadors a persones que van donar positiu en les proves d'alcoholèmia o drogotest a les carreteres de la demarcació de Girona.

Amb les dades dels tres últims anys es pot veure com aquest tipus de conducta ha anat augmentant. I és que els policies han caçat cada vegada més xofers que havien consumit alcohol o drogues. En dos anys la diferència és de 500 multes, fet que suposa un increment d'un 16,09% de les sancions. El 2013, el SCT va iniciar 3.108 expedients sancionadors mentre que el 2015 van ser 3.608. El 2014, en canvi, van incoar-se 99 multes menys que l'any passat, amb un total de 3.509.

Des del Servei Català de Trànsit es destaca que la xifra d'expedients sancionadors, els drogotest i els controls d'alcoholèmia, van variant en funció de les necessitats operatives i la disponibilitat d'agents i que, per tant, no poden detallar la quantitat que se n'han fet en els darrers tres anys a les carreteres gironines.

Fruit d'aquesta casuística, malauradament en els últims mesos han estat notícia els conductors homicides a les comarques de Girona que conduïen beguts i / o sota l'efecte de substàncies estupefaents quan van provocar un accident mortal. La seva actitud de risc i reincidència han fet replantejar diversos protocols a les autoritats de trànsit i els estaments judicials.

Un dels sinistres viaris que va demostrar que cal un canvi o que almenys es necessita un nou protocol quan un conductor va begut i després agafa el cotxe de nou és l'accident mortal del 29 de gener d'aquest any, que va ocórrer a la C-65 entre Girona i Fornells de la Selva i en què va perdre la vida una noia de 25 anys. En aquests moment, el conductor es troba en presó provisional, ja que aquest accident de trànsit va causar una gran commoció a la província de Girona. I és que el conductor, que va causar la mort d'una jove veïna de Cornellà, abans de xocar contra el vehicle de la víctima ja havia patit un altre accident del qual havia fugit a Llagostera. La policia el va aturar a Sant Feliu de Guíxols i va donar positiu al test d'alcoholèmia. L'home, però, malgrat haver marcat una taxa de 0,60 mg/litre d'aire expirat i tenir el carnet retirat, no va dubtar al cap d'una estona d'agafar el seu cotxe; un vehicle que un company seu havia retirat.

Aquesta actitud de reincidència va provocar fortes crítiques contra les polítiques actuals de trànsit, policials i judicials respecte a aquest tipus de conductors.

El tema ha tornat a sobre la taula recentment, després que aquest mes un veí de Bescanó atropellés una nena de 4 anys i la seva mare a la GI-532, a Bonmatí. El conductor en aquest cas anava begut i drogat, ja que havia consumit marihuana. L'home, a més, va fugir. El jutge també el va enviar a presó provisional.

Un motorista també va acabar mort a Girona el 2013 a mans d'un conductor begut. Recentment s'ha fet el judici i ha acabat condemnat a tres anys i mig de presó. L'accident de trànsit es va produir el 6 de novembre de 2014 i el conductor conduïa borratxo per la carretera de Barcelona de la ciutat i a l'altura de l'estació d'autobusos, al trencant, el motorista anava a girar. L'home, però, el va envestir per darrere i fins i tot va fugir del lloc. El van detenir i va donar 0,93 mg per litre d'aire expirat.