Els Mossos d'Esquadra han detingut tretze persones que haurien estafat almenys 588.000 euros a persones d'edat avançada d'arreu de Catalunya amb revisions de gas innecessàries, falses o inexistents i que en algunes ocasions van coaccionar les víctimes, bona part de les quals patien demències o malalties. "Actuaven d'una manera molt depredadora; van arribar a visitar una de les víctimes 30 vegades en dos mesos", ha assenyalat el sotscap de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Metropolitana de Barcelona, el sotsinspector Josep Antoni López. Els Mossos han confirmat que hi ha vuit víctimes, però apunten que hi ha una "xifra negra" de persones que no denunciaran. Els investigadors calculen que la xifra de diners estafats podria ser deu vegades superior, ja que els 588.000 euros acreditats corresponen només als pagaments fets amb targeta.

Els investigadors han acreditat la comissió de 21 fets penals a vuit víctimes de Barcelona, l'Escala (Alt Empordà), Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), Mataró, Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Llançà (Alt Empordà) i Calonge (Baix Empordà).

Quan els Mossos d'Esquadra van tenir la informació recopilada i les víctimes plenament identificades en una investigació que havia començat a finals del 2014, van muntar un dispositiu el passat 1 de juny -a Barcelona, Cornellà de Llobregat, Martorell (Baix Llobregat), Pineda de Mar (Maresme) i Cubelles (Garraf)- que va permetre detenir tretze persones com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, estafes agreujades continuades, estafes bancàries, coaccions i furts a interior de domicili. Les detencions van tenir lloc entre l'1 i el 3 de juny a càrrec de la Unitat de Multireincidents de l'Àrea d'Investigació Criminal de Barcelona. Els Mossos havien investigat una vintena de persones, però no les van poder localitzar totes.

L'organització criminal era liderada per dues persones d'origen libanès, pare i fill, que actuaven des del 2012 amb impunitat. Els operaris de gas treballaven amb la cobertura de societats mercantils legalment constituïdes per testaferros. Quan tenien coneixement que l'empresa podria estar sent investigada, la tancaven i n'obrien una altra al cap de poc temps, amb nous testaferros però amb els mateixos responsables reals, administratius i operaris. En cinc anys van constituir un total de sis societats mercantils.

Una bomba d'un aquari per un detector de fums

"Van instal·lar una bomba de filtratge d'aigua d'un aquari dient que era un sensor per detectar fums", ha destacat López com a exemple de les "bestieses" comeses per aquesta organització criminal per estafar persones grans, moltes amb malalties i afectacions psíquiques, fet que va dificultar la investigació. "Van instal·lar i desinstal·lar detectors de fum i cobraven cada vegada", ha assenyalat el sostinspector en una roda de premsa aquest dilluns per donar a conèixer els detalls de la investigació, que ha demostrat que l'organització criminal operava des del 2012.

Els falsos revisors aprofitaven les situacions de vulnerabilitat de les víctimes. Les assetjaven moltes vegades, les estafaven any rere any perquè en conservaven les dades i els esgotaven els recursos econòmics. En el cas que va motivar la investigació, un home de 80 anys malalt d'Alzheimer va realitzar 41 pagaments per valor de 41.000 euros, 26 dels quals amb targeta de crèdit i la resta en efectiu. En alguns dels casos aquests operaris de gas van acompanyar la víctima a un caixer perquè retirés els diners.

Els estafadors feien servir un datàfon per realitzar els cobraments fraudulents, un mètode que fins ara no s'havia fet servir en aquest tipus d'estafa. Ara bé, López ha afirmat que la xifra de l'estafa pot ser "descomunal", ja que, segons fonts consultades pels Mossos entre empresaris legals d'aquest tipus d'activitat, només un de cada deu pagaments es realitza amb targeta.

160 antecedents

Quan els detinguts van passar a disposició judicial, es van realitzar rodes d'identificació amb les víctimes. Després de declarar, el jutge va decretar llibertat amb càrrecs per als detinguts. Un dels caps de l'organització ja es trobava a presó, perquè en un comiat de solter a Tenerife hauria intentat matar un home amb un got. Entre tots els membres de l'organització, sumen uns 160 antecedents. En els escorcolls, van decomissar 5.500 euros, documentació de les societats investigades i ordinadors amb informació de les empreses.

Recomanacions per evitar estafes de falsos revisors

Per evitar estafes com aquestes, els Mossos recorden que les revisions obligatòries de gas sempre són comunicades per correu aproximadament un mes abans. Davant de qualsevol dubte, recomanen trucar a la companyia per confirmar-ho. El cobrament de les revisions mai les farà la persona que realitza la inspecció, sinó que es cobrarà a través de la factura del gas.

Aconsellen demanar sempre la identificació al personal de companyies d'aigua, llum, gas o telèfon i, en cas de dubte, no deixar-lo passar o trucar a un familiar. També recomanen no lliurar documentació amb dades de caràcter personal. Amb l'excusa de conèixer el consum o de comprovar si les dades són correctes, poden demanar un document o una factura. Els Mossos demanen que no es mostri aquesta documentació, ja que les dades poden ser utilitzades per a finalitats delictives. López ha ressaltat que les recomanacions van dirigides a les persones grans i també als seus familiars.