El fiscal imputa assassinat i tinença il·lícita d'armes als suposats autors del crim de Tots Sants al cementiri de Figueres. Per aquests delictes, Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan o Sevilla' i Vicente Fernández Cortés àlies 'Sioux' es poden enfrontar a penes de fins a 23 anys de presó. El fiscal sosté que el migdia de l'1 de novembre del 2013, el dos germans es van posar d'acord per matar la víctima. Per això, després d'una discussió, el van perseguir fins a fora del cementiri. Aleshores, segons l'acusació pública, Vicente Fernández li va passar la pistola al seu germà i Juan Cortés va descarregar deu trets contra la víctima, que va morir a l'acte. El fiscal apunta que entre els dos clans d'ètnia gitana hi havia un "enfrontament arrelat" des de feia temps. Durant l'audiència d'imputació, Vicente Fernández ha assegurat que és innocent i la defensa de Juan Cortés al·lega que va actuar en defensa pròpia i afectat per toxicomania.

El dia de Tots Sants del 2013, la Guàrdia Urbana de Figueres va muntar un dispositiu policial al voltant del cementiri per evitar possibles problemes entre clans d'ètnia gitana rivals. Dues de les famílies en conflicte eren la dels detinguts, els Cortés, amb la família de la víctima, els Gabarre. Segons apunta el fiscal, per evitar problemes els dos clans, fins i tot, havien pactat un horari per no coincidir al cementiri.

Poc després de les dotze del migdia, la víctima va arribar al cementiri perquè "desconeixia l'acord a qual havien arribat les famílies perquè ell residia a França". Un cop dins el recinte, diverses persones del clan dels Cortés li van recriminar la seva presència. "Es va generar una discussió durant la qual un número indeterminat de persones van rodejar la víctima i li va arribar, inclús, a trencar la camiseta que portava posada en aquell moment", indica el fiscal.

Per evitar més problemes, continua relatant el fiscal Víctor Pillado, la víctima va decidir sortir del cementiri, acompanyat de la seva dona i els seus fills. Anaven en direcció al cotxe. Segons l'acusació pública, els dos germans Cortés van sortir del cementiri darrere la víctima. Un dels germans, Vicente, duia una pistola amagada.

"En aquell moment, actuant de previ i comú acord, amb intenció de posar fi a la vida de la víctima, els investigats el van començar a perseguir portant Vicente Fernández una arma de foc curta, pistola de la marca Walther model P99 calibre 9 mm Parabellum", relata el fiscal.

Quan el tenien a prop, indica el fiscal, Vicente Fernández li va entregar la pistola al seu germà que va descarregar deu trets, dirigits tots al cos de la víctima. L'home va morir a l'instant. L'acusació apunta que les zones del cos atacades i el fet d'usar una pistola contra un home desarmat eren idonis per acabar causant la mort a la víctima, tal i com va passar.

El fiscal conclou que tant l'autor material dels trets com el seu germà, que li va donar l'arma, eren "conscients" que acabarien amb la vida de la víctima. Per això, els hi imputa a tots dos un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes. per aquests delictes, els germans es poden enfrontar a una pena de fins a 23 anys de presó (20 per l'assassinat i 3 per tenir armes sense permís).

Durant l'audiència d'imputació, Vicente Fernández s'ha desvinculat del tiroteig i ha assegurat que és innocent.El seu advocat ha demanat el sobreseïment de la causa contra ell. Juan Fernández no ha declarat però la seva defensa ja ha anunciat que al·legarà que va actuar en defensa pròpia i afectat per toxicomania. L'acusació particular s'ha adherit a la petició del fiscal.

Un cop fet el tràmit de l'audiència d'imputació, el fiscal ha demanat que li remetin la causa per comprovar si falta fer alguna diligència més abans de formular l'escrit d'acusació i que el cas arribi a judici a l'Audiència de Girona.

Fugat un any i vuit mesos

Vicente Ferández Cortés, àlies 'Sioux', va estar un any i vuit mesos evadit de la justícia. Es va entregar el juliol del 2015 i el Jutjat d'instrucció 1 de Figueres va ordenar que ingressés a presó. El mateix jutjat havia decretat una ordre de detenció contra ell el 8 de novembre del 2013, pocs dies després del tiroteig. Al seu germà, Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan o Sevilla', suposat autor material del crim, el van detenir el mateix dia dels fets i està a la presó des d'aleshores.