11 de maig de 2016
11.05.2016
40 Años
40 Años
Congrés

Lliuren 306.000 signatures perquè els abusos sexuals a menors no prescriguin

Els impulsors de la campanya demanen als partits que es comprometin a impulsar una reforma legal

11.05.2016 | 11:45

El psiquiatra català Miguel Ángel Hurtado ha lliurat aquest dimecres als membres de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats les 306.000 signatures que ha recollit a través de la plataforma Change.org contra la prescripció dels delictes sexuals contra menors. Hurtado –víctima d'abusos quan tenia 16 anys per part d'un sacerdot responsable del grup catòlic al que acudia- reclama a les formacions polítiques que incloguin a les seves campanyes el "compromís electoral" d'impulsar la reforma legislativa necessària per impedir que els delictes sexuals prescriguin, com ara, 5 anys després de l'assumpció de la majoria d'edat de la víctima, 15 en els casos més greus. "Les víctimes triguem molt temps a armar-nos de valor per afrontar les seqüeles de l'abús. Sentim culpa, vergonya i por, i quan som capaços de denunciar un Codi Penal injust i unes lleis arbitràries ens impedeixen tenir accés a la justícia".

Els impulsors de la campanya han escenificat aquest dimecres la petició davant el Congrés dels Diputats amb una urna que contenia joguines reals de nens víctimes d'abusos sexuals a l'Estat, com per exemple un pallasso d'una persona que va ser objecte d'abusos entre els 4 i els 12 anys per part del seu avi, o un anell d'una altra persona abusada per part del seu pare quan en tenia cinc.

Hurtado va impulsar la iniciativa des del Regne Unit, on viu i treballa, després de constatar que, contràriament a la legislació britànica, a l'Estat els delictes d'abusos sexuals contra menors prescriuen. El 7 de març va obrir la campanya a través de Change.org amb a la direcció www.change.org/noprescribe, i ja ha recollit 307.000 signatures.

En declaracions als mitjans Hurtado ha explicat que quan va ser major d'edat i va voler denunciar, els abusos que havia patit el delicte havia prescrit. "El meu cas no és una excepció, és la norma, perquè les víctimes triguen molt de temps a poder afrontar les seqüeles que han patit i en molts casos penalment no es pot fer res pels temps de prescripció".

"Les víctimes triguem molt temps a armar-nos de valor per afrontar les seqüeles de l'abús. Sentim culpa, vergonya i por, i quan som capaços de denunciar un Codi Penal injust i unes lleis arbitràries ens impedeixen tenir accés a la justícia"

Per aquest motiu ha demanat al Congrés que abordi una reforma legal que posi punt i final a la prescripció dels delictes i contribueixi a "generar ambients segurs per als nostres nens". "Això no és una campanya d'odi o venjança, és una campanya de protecció a la infància", ha sentenciat.

Hurtado ha recordat que malgrat que els nens "no tenen poder", perquè "no voten ni fan contribucions als partits polítics", sí que "tenen drets", "i els adults tenim deures i hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per intentar canviar les coses que no funcionen".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook