El psiquiatra català Miguel Ángel Hurtado ha lliurat aquest dimecres als membres de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats les 306.000 signatures que ha recollit a través de la plataforma Change.org contra la prescripció dels delictes sexuals contra menors. Hurtado -víctima d'abusos quan tenia 16 anys per part d'un sacerdot responsable del grup catòlic al que acudia- reclama a les formacions polítiques que incloguin a les seves campanyes el "compromís electoral" d'impulsar la reforma legislativa necessària per impedir que els delictes sexuals prescriguin, com ara, 5 anys després de l'assumpció de la majoria d'edat de la víctima, 15 en els casos més greus. "Les víctimes triguem molt temps a armar-nos de valor per afrontar les seqüeles de l'abús. Sentim culpa, vergonya i por, i quan som capaços de denunciar un Codi Penal injust i unes lleis arbitràries ens impedeixen tenir accés a la justícia".

Els impulsors de la campanya han escenificat aquest dimecres la petició davant el Congrés dels Diputats amb una urna que contenia joguines reals de nens víctimes d'abusos sexuals a l'Estat, com per exemple un pallasso d'una persona que va ser objecte d'abusos entre els 4 i els 12 anys per part del seu avi, o un anell d'una altra persona abusada per part del seu pare quan en tenia cinc.

Hurtado va impulsar la iniciativa des del Regne Unit, on viu i treballa, després de constatar que, contràriament a la legislació britànica, a l'Estat els delictes d'abusos sexuals contra menors prescriuen. El 7 de març va obrir la campanya a través de Change.org amb a la direcció www.change.org/noprescribe, i ja ha recollit 307.000 signatures.

En declaracions als mitjans Hurtado ha explicat que quan va ser major d'edat i va voler denunciar, els abusos que havia patit el delicte havia prescrit. "El meu cas no és una excepció, és la norma, perquè les víctimes triguen molt de temps a poder afrontar les seqüeles que han patit i en molts casos penalment no es pot fer res pels temps de prescripció".

"Les víctimes triguem molt temps a armar-nos de valor per afrontar les seqüeles de l'abús. Sentim culpa, vergonya i por, i quan som capaços de denunciar un Codi Penal injust i unes lleis arbitràries ens impedeixen tenir accés a la justícia"

Per aquest motiu ha demanat al Congrés que abordi una reforma legal que posi punt i final a la prescripció dels delictes i contribueixi a "generar ambients segurs per als nostres nens". "Això no és una campanya d'odi o venjança, és una campanya de protecció a la infància", ha sentenciat.

Hurtado ha recordat que malgrat que els nens "no tenen poder", perquè "no voten ni fan contribucions als partits polítics", sí que "tenen drets", "i els adults tenim deures i hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per intentar canviar les coses que no funcionen".