Agents Rurals del Grup de Suport Marí han denunciat un pescador per haver capturat amb mort una tonyina vermella en època de veda i sense autorització. Els fets es van produir la setmana passada durant les tasques de vigilància marítima costanera. Van localitzar una embarcació d'esbarjo que estava practicant la pesca recreativa en aigües marítimes de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Des de la distància, van observar que havia capturat un exemplar que semblava una tonyina vermella. Van seguir l'embarcació fins al port nàutic de Platja d'Aro i després al pescador fins a un habitatge a prop d'aquestes instal·lacions on van poder enxampar-lo amb l'exemplar a les mans. Allà els Agents Rurals van poder corroborar que es tractava d'una tonyina vermella de 125 centímetres que pesava 40 quilograms. El pescador haurà de fer front a una sanció que podria arribar als 30.000 euros.

El pescador denunciat la setmana passada pels Agents Rurals incomplia la normativa vigent en nombrosos aspectes. D'una banda, havia capturat la tonyina vermella en època de veda -el període hàbil és del 16 de juny al 14 d'octubre o bé fins que s'esgoti la quota anual de captures de l'any 2016-. D'altra banda, l'embarcació recreativa no disposava de l'autorització específica per a la captura d'espècies de protecció diferenciada que atorga el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. El pescador tampoc havia formalitzat la declaració de la captura i va fer el desembarcament en un port no autoritzat i sense l'avís previ obligatori.

La captura amb mort de la tonyina vermella en la pesca esportiva recreativa està prohibida. Les captures s'han de fer mitjançant una pesca responsable en què les tonyines es pesquen sense mort i són retornades novament al medi marí. No obstant això, la normativa vigent permet dues captures per mort accidental per temporada per a aquelles embarcacions d'esbarjo que disposin de l'autorització específica corresponent al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per a la captura d'espècies de protecció diferenciada. Però per això cal que el pescador informi a les autoritats que hi ha hagut una captura amb mort per accident, un pas que tampoc va seguir el denunciat a Platja d'Aro.

Una infracció greu

Per tot plegat, els Agents Rurals van denunciar el pescador. Es tracta d'una infracció administrativa que es considera com a greu en la categoria de pesca recreativa en aigües interiors, tipificada a l'article 135.f de la vigent Llei 2/2010 de pesca i acció marítimes. Aquest tipus d'infracció contempla sancions previstes a l'article 151 de la mateixa llei que va des dels 151 euros als 30.000 euros.

A banda de la multa, el pescador denunciat també podria haver de fer front a alguna de les següents sancions accessòries, com és la confiscació dels arts, ormeigs i instruments de pesca; el comís dels productes de la pesca; la suspensió, retirada o la no renovació de la llicència, el permís o l'autorització durant un període d'entre dos mesos i un any; entre 3 i 7 punts o la retirada permanent de la llicència de pesca o marisqueig. En funció de les circumstàncies dels fets es decidirà si se li imposa, a més de la multa, alguna de les sancions accessòries.