La dona de Bellcaire d'Empordà que va denunciar el capellà gironí Josep Planas per haver-ne abusat quan tenia deu anys, va assegurar ahir que durant la conversa que hi va mantenir en cap moment li va negar els fets.

Esther P. va destacar que, quan li va recordar el cas, el mossèn, que ara té 81 anys «va començar a dir que no se'n recordava, però de seguida em va demanar perdó». Va afegir que l'home «no em va dir en cap moment això és mentida, això no ho he pogut haver fet. Em va demanar perdó de seguida i em va dir: Si t'he fet això ho sento».

El Bisbat de Girona aquest dimecres en saber-se de la denúncia de la veïna de Bellcaire va apartar cautelarment el capellà -que està jubilat- de qualsevol activitat pastoral.

En una entrevista a l'emissora de ràdio RAC1, la víctima va explicar ahir els fets i el procés que l'ha portat fins a denunciar el mossèn que llavors, el 1989, exercia a Bellcaire d'Empordà. L'estiu d'aquell any, segons la denunciant, el capellà va abusar d'ella en una casa de colònies de Puigpardines, a la Vall d'en Bas. Aprofitant que la nena estava sola perquè s'havia posat malalta, el mossèn va pujar a la seva habitació i en va abusar.

L'Esther va relatar també que abans no ha arribat a denunciar els fets ha hagut de passar molt de temps i que fa un any va succeir quelcom que la va trasbalsar: el capellà «va tornar al poble després de 26 anys».

Segons ella, mossèn Planas no havia tornat el poble abans perquè «després de ser traslladat a Agullana va tornar a venir i el meu pare el va amenaçar. Li va dir que no tornés al poble, que que no havíem fet cap acció però que si hi tornava, se'n recordaria».

El mossèn torna a Bellcaire

L'any passat, però, va anar-hi i, segons va relatar la veïna de Bellcaire, el sacerdot va anar a veure una orbra de teatre. La seva reacció en veure'l allà va ser que es va adonar que el tema dels abusos «no el tenia tan superat com es pensava». Li van venir tots els records i «una suor freda i tremolors».

A partir d'aquest fet i després de llegir el llibre Instrumental, de James Rhodes, que explica en primera persona que va ser víctima d'abusos, va decidir actuar.

D'entrada, l'Esther es va assessorar a través d'una fundació, fet que va coincidir amb els casos d'abusos sexuals denunciats als Maristes de Sants-les?Corts de Barcelona.

El moviment mediàtic, el llibre i després del retorn del mossèn, la van «ajudar a donar-me més força i em vaig posar en contacte amb vosaltres -amb RAC1-» per denunciar el fet».

Posteriorment l'Esther remarca que es va sentir prou forta per actuar i va «començar a pensar què podia fer per començar a sentir-me més bé. Una de les coses que va anar prenent cos durant els darrers mesos era anar-lo a veure. M'he sentit prou forta per fer-ho perquè tenia moltes coses a dir-li», va afegir.

Una trobada que va fer ella tota sola i en què el mossèn no li va negar els fets. Després d'haver-s'hi enfrontat, la veïna de Bellcaire assegura que es va «sentir com alliberada, em vaig treure una motxilla de sobre».

Durant l'entrevista també va explicar que té tres fills als quals els ha explicat el que va viure i va demanar a la resta de pares que expliquin als seus fills què són els abusos sexuals. Ella, com va recordar, ho va dir als seus pares després de la insistència de la família el mateix estiu dels fets i va reconèixer que «el fet que ho expliqués tan aviat després que passés em va ajudar molt a superar-ho».

Renúncia a la religió

Esther va recordar que el Bisbat ha de tenir un document en el qual els seus pares van explicar el perquè la seva nena deixava la religió i on denunciaven els abusos que ella ara ha posat en coneixemnt dels Mossos. Quan van passar els fets, l'estiu del 1989, el Bisbat va traslladar el mossèn de Bellcaire a Agullana. La diòcesi en canvi dimecres va assegurar que desconèixia el cas de la denunciant però que l'investiga.