Aviació Civil apunta que la causa més probable de l'accident mortal de l'ultralleuger que es va estavellar a l'aeròdrom de Viladamat el 3 d'agost del 2015 va ser un "viratge brusc" en el moment de l'enlairament. La investigació conclou que l'aeronau es va començar a desviar de trajectòria ja durant la carrera d'enlairament. Això, sumat a que va iniciar el vol a "poca velocitat" i duent excés de pes, va fer que l'ultralleuger s'anés inclinant fins que l'ala dreta va tocar a terra. El pilot i el copilot van perdre el control de l'ultralleuger, que va impactar contra una caseta que hi havia al costat del camp de vol. Només xocar, es va originar un incendi i hi va haver una explosió. Els dos tripulants van morir al sinistre.

La Comissió d'Investigació d'Accidents i Incidents d'Aviació Civil (CIAIAC) ha tancat la investigació oberta per esclarir les causes de l'accident mortal de l'ultralleuger que es va estavellar durant l'enlairament a l'aeròdrom de Viladamat el 3 d'agost del 2015. L'aeronau, amb dos tripulants, participava a la Volta Ibèrica 2015 i aquell dia començava la segona etapa, que anava des de Viladamat fins a l'aeròdrom del Pinar, a Castelló de la Plana.

La investigació recull informació sobre l'experiència de vol dels tripulants, les dades dels aeròdroms, de testimonis, informació sobre les restes de l'aeronau, informació mèdica i patològica recollida a l'autòpsia, dades sobre les condicions meteorològiques del dia de l'accident i analitza les imatges de vídeo que hi ha que van enregistrar el moment de l'enlairament.

En aquestes imatges, indica l'informe, es pot observar com l'aeronau es comença a desviar de la trajectòria recta que havia de portar ja en el moment del rodament en terra previ a aixeca el vol. Això, sumat a que quan l'ultralleuger es va separar de terra anava a "poca velocitat" va fer perdre "la poca sustentació que tenia". L'aeronau va anar desviant-se cap a la dreta, fins que l'ala va tocar amb el terra només set segons després d'haver iniciat la carrera.

"En aquestes condicions el pilot no podia tenir control sobre l'aeronau i, tenint en compte que estaven a molt poca alçada del terra, van tocar amb la punta del pla dret a terra, quedant totalment desequilibrats moments abans de l'impacte", indica la investigació.

Aviació Civil especifica que en aquest tipus d'ultralleugers cal fer una maniobra per compensar el gir de l'hèlix que consisteix en trepitjar el pedal dret. "Observant les imatges i tenint en compte la forta desviació que s'observa, és quasi segur que, alhora que va compensar el gir de l'hèlice trepitjant el pedal dret, també va actuar amb el timó girant cap al mateix costat", apunta l'informe.

Va perdre el control de l'avió

"Com que l'avió no tenia velocitat suficient i, a més, es va realitzar un viratge brusc just quan es començava a elevar, no es va poder mantenir la poca sustentació inicia que li havia permès separar-se de terra i es va perdre el control de l'avió", conclou l'informe d'Aviació Civil.

La investigació també determina que "l'elevada massa" que portava l'aeronau va poder contribuir als problemes d'enlairament. Indica que la suma del pes dels dos ocupants (per sobre dels 200 quilos), els 279 quilos de massa en buit de l'ultralleuger i els litres de combustible perquè anava totalment ple superava "amb escreix" els 450 quilos màxims que suportava l'ultralleuger per enlairar-se. "No hi ha dubte que les dificultats que van tenir per iniciar l'enlairament i elevar-se es van poder veure penalitzades per l'excés de massa", exposa l'informe.

Després de perdre el control de l'aeronau, l'ultralleuger es va estavellar contra una caseta que hi havia a tocar del camp de vol i es va incendiar. Pocs segons després, es va produir una deflagració. El pilot i el copilot van morir i l'aeronau va quedar totalment calcinada.

Els dos tripulants tenien 50 i 63 anys i eren mallorquins, tenien llicència de pilot d'ultralleuger i, entre els dos, acumulaven unes 20 hores d'experiència de vol d'aquest tipus. La investigació recull els resultats de l'autòpsia, que determina que els dos van morir pels traumatismes causats per l'impacte.