L'Audiència de Girona ha condemnat dos dels tres acusats de tenir un laboratori on tallaven i 'cuinaven' droga al centre de Figueres. El tribunal imposa a Pascal Matos una pena d'11 anys i 3 mesos de presó i una multa de 270.128,75 euros perquè conclou que "elaborava i distribuïa" quantitats importants d'haixix i cocaïna. La sentència també condemna Juan Miguel Saavedra a 7 anys i 6 mesos de presó i a pagar una multa de 223.451 euros per un delicte contra la salut pública. Per contra, absolen el tercer processat perquè no hi ha proves que el vinculin amb el tràfic de substàncies estupefaents. Els sospitosos van caure en diverses operacions policials entre el 2011 i el 2013. Al pis de Figueres hi van trobar 9 quilos de cocaïna i quasi 300 grams d'haixix.

Segons la sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona, la droga i els objectes trobats al pis i als trasters de Figueres eren de Pascal Matos i Juan Miguel Saavedra, que es dedicaven a 'cuinar' la droga i comercialitzar-la. El tribunal no s'ha cregut la versió dels acusats, que al judici van negar qualsevol vinculació amb la droga i van justificar amb casualitats les proves que hi havia contra ells.

En concret, recull la sentència, la policia va fer una entrada i registre al pis, situat al carrer Joan Reglà de Figueres, el 7 de juny del 2011. A l'immoble, als dos garatges i a un traster hi van trobar 9 quilos de cocaïna, que venuda al mercat en paperines hauria tingut un valor de 992.131,54 euros. També hi van localitzar quasi 300 grams d'haixix i més de 100.000 euros en efectiu. Al traster hi havia forns i una dotzena d'ampolles d'acetona que els narcotraficants utilitzaven per elaborar la droga.

El tribunal conclou que Matos i Saavedra traficaven amb la droga "amb ànim d'obtenir un benefici econòmic il·lícit". Per contra, absol el tercer acusat. "No ha quedat acreditat que tingués coneixement de l'existència ni l'elaboració de les substàncies estupefaents al domicili i al traster, ni la seva distribució a terceres persones", exposa la sentència.

Pel laboratori de droga, l'Audiència condemna Matos i Saavedra a 7 anys i mig de presó i a pagar una multa de 223.451 euro per un delicte contra la salut pública de substàncies que perjudiquen greument la salut en la modalitat agreujada de notòria importància. A Matos, a més, li imposa 3 anys i 9 mesos de presó i una multa de 46.677,75 euros per traficar amb haixix perquè el gener del 2013 el van enxampar amb quasi 30 quilos d'haixix al cotxe.

La sentència recull que el van aturar quan circulava amb cotxe per l'autopista AP-7. Al maleter hi duia 299 tauletes d'haixix que tindrien un valor al mercat de 46.677,75 euros.

En el cas hi havia un quart acusat, però l'Audiència no el va jutjar encara perquè està empresonat a Carcassona.