Tres acusats de tenir un laboratori on tallaven i 'cuinaven' droga al centre de Figueres han negat qualsevol relació amb la cocaïna i amb el haixix intervingut per la policia en un pis o dos trasters. Els processats s'enfronten a penes que van des dels 4 anys i mig de presó fins als 16 anys i 6 mesos per delictes de tràfic i elaboració de substàncies estupefaents. Els acusats han donat explicacions a cadascuna de les proves de l'acusació, com ara la presència de documentació de dos d'ells al pis, empremtes dactilars o que els immobles fossin propietat d'ells i s'han desvinculat del tràfic de drogues. El cas ha arribat a judici a l'Audiència de Girona. Els sospitosos van ser detinguts en diverses operacions entre el 2011 i el 2013.

A l'Audiència de Girona jutja, durant quatres dies, tres acusats de traficat amb grans quantitats de droga. Segons la fiscalia, els processats tenien un laboratori a un pis i dos locals del centre de Figueres, on preparaven la droga abans de distribuir-la. En el cas hi ha un quart acusat, però l'Audiència no el jutja encara perquè està empresonat a Carcassona.

La investigació arranca amb la fugida d'un dels acusats d'un control de la policia francesa al Pertús, el 26 de gener del 2011. Durant la fuga, va tirar per la finestreta del cotxe un paquet amb 23.250 euros i, entre les seves pertinences, els agents hi van trobar una clau i un comandament a distància d'un del carrer Joan Reglà de Figueres.

El 7 de juny del 2011, la policia va fer l'entrada i registre del pis. Hi van trobar quasi 10 quilos de cocaïna, material per tallar la droga en dos trasters del mateix edifici, 30 quilos d'haixix, gairebé 88.000 euros, munició per a pistoles i estris per manipular la droga.

Els arrestats van anar caient en diverses operacions que es van allargar entre el 2011 i el 2013. El 7 de gener del 2013 la Guàrdia Civil va aturar en una àrea de servei de la Jonquera un Mercedes en què hi viatjava un altre dels acusats i el seu fill (que és el que està pres a Carcassona). Al maleter hi transportaven 30 paquets d'haixix, que haurien tingut un valor al mercat il·lícit de 46.677 euros.

Per això, la fiscalia demana penes que van des dels 4 anys i mig de presó fins als 16 anys i 6 mesos per delictes d'elaboració i tràfic de drogues i falsedat documental, perquè algun duia documentació falsa.

No saben res de la droga

Aquest dimecres han declarat els tres acusats, que s'han desvinculat totalment de la droga i han donat diverses explicacions per justificar per què tenien diners o relació amb els immobles on hi havia la cocaïna i l'haixix. El que va llançar els diners per la finestreta del cotxe assegura que ho va fer perquè provenien d'apostes de joc i tot i que va ser propietari dels immobles ressalta que no sap qui hi vivia en aquell moment, però sis mesos abans l'havia llogat a un altre dels processats.

Aquest acusat, al seu torn, ha explicat que va estar vivint allà de forma intermitent amb un altre dels processats i una familiar seva però que feia temps que no hi era. Segons ressalta, va marxar a Colòmbia a visitar dos fills seus i no perquè fugís de la policia. L'acusat exposa que no va veure mai droga al pis, només acetona i altres productes intervinguts que feien servir per a la preparació de cotxes que es dedicaven a comprar i a vendre.

El principal acusat ha explicat que feia temps que no vivia al pis, tot i que hi va passar una nit poc abans de l'entrada i registre. Assegura que l'últim cop que va estar a un dels trasters només hi havia "joguines i una piscina" que ell mateix havia muntat per a les seves filles i que en cap cas hi havia droga. A ell el van enxampar amb droga a sobre quan viatjava en cotxe amb el seu fill. "Quan jo vaig agafar el cotxe no hi era", ha exposat i s'ha negat a respondre si creia que podia ser propietat del seu fill.

L'home ha justificat no haver explicat fins ara que va passar una nit al pis poc abans de l'entrada de la policia. "Vaig anar a buscar les pertinences que ens quedaven allà però no vaig dir res abans perquè des de la presó no podia protegir la meva família, ara ja sí", ha conclòs.