El Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Figueres ha dictat una sentència per la qual es condemna Banco Popular Español, SA a retornar a uns clients els 240.000 euros que aquests havien invertit en bons d'aquesta entitat bancària sense ser conscients de l'autèntica naturalesa d'aquest producte. Banco Popular havia estat, al llarg dels darrers 25 anys, la principal entitat financera en la qual els afectats havien vingut dipositant la pràctica totalitat dels seus estalvis gràcies a la confiança que la mateixa entitat, mitjançant els seus empleats, els generava.

Es dóna la circumstància que els perjudicats regentaven un bar proper a l'oficina bancària, el qual era freqüentat pels empleats de Banco Popular. Aquest fet va donar peu que, en diverses ocasions, els treballadors de l'entitat aprofitessin per comercialitzar els seus productes als demandants mentre esmorzaven al bar.

És així com, l'any 2009, ambdós afectats, guiats per les convincents recomanacions del director de la sucursal, van accedir a ordenar la compra de 240 bons convertibles en accions de la mateixa entitat per un import de 240.000 €. Segons la sentència, l'empleat de banca va presentar-los els bons com un producte completament segur, sense advertir-los en cap moment sobre el risc de pèrdua del capital invertit.

L'any 2012, moment en què les accions de l'entitat venien arrossegant unes pèrdues del 60% i essent imminent la conversió d'aquests bons en accions de Banco Popular, l'entitat financera va proposar als afectats prorrogar la conversió dels bons fins a l'any 2015, adduint que en els següents tres anys el preu de l'acció recuperaria el seu valor.

Davant d'aquesta situació, els afectats van tenir, per primera vegada, coneixement de l'autèntica naturalesa del producte que havien contractat i van acollir-se a aquesta pròrroga com a única via per a intentar salvar els seus estalvis. Tot seguit, van cercar assessorament legal i van deixar el cas en mans dels advocats gironins Antoni Blanch Brugarolas i Andrés Ruiz Vera, els quals, després d'estudiar detingudament l'assumpte, van presentar la corresponent demanda judicial davant dels Jutjats de Figueres.

El novembre passat Banco Popular va fer la definitiva conversió dels bons en accions, la qual cosa va suposar, no només per als afectats sinó per a tots els clients que van contractar aquest producte, una pèrdua de més del 80% del capital inicialment invertit. La sentència declara la nul·litat del contracte de subs­cripció dels bons i de la seva pròrroga.