L'Audiència de Girona ha anul·lat com a prova el contingut del telèfon que el suposat assassí de Coler va deixar a l'escena del crim. La secció quarta estima la petició de l'advocat defensor Toni Quera i declara nul·la també la declaració d'un testimoni clau de l'acusació perquè els investigadors van arribar a ell a través del mòbil. L'Audiència sosté que els Mossos d'Esquadra van vulnerar el dret fonamental al secret de les comunicacions quan van fer el buidatge del telèfon abans de tenir l'ordre judicial que ho autoritzava. El crim va ser el 17 de març del 2014 quan, segons la fiscalia, diversos acusats es van posar d'acord per matar la víctima i provocar un incendi per cremar el cadàver i fer desaparèixer proves.

Cap de les proves obtingudes gràcies al buidatge del telèfon mòbil trobat a l'escena del crim són vàlides ni serviran com a càrrega acusatòria contra els quatre acusats pel crim de Colera. La secció quarta de l'Audiència de Girona ha donat la raó al lletrat d'una de les acusades, Toni Quera, que va impugnar la prova perquè els Mossos d'Esquadra van intervenir el terminal sense tenir l'autorització judicial per fer-ho.

Segons recull la interlocutòria, els investigadors van vulnerar el dret fonamental al secret de les comunicacions i el dret a la intimitat quan van accedir al mòbil trobat mig calcinat a l'escena del crim. "Els agents no es van limitar a examinar l'agenda del telèfon, sinó que van extreure informació de converses de WhatsApp", recull l'Audiència que afegeix que "aquesta actuació policial que afecta el secret de les comunicacions requeria d'autorització judicial prèvia". El buidatge el van fer el 18 de març de 2014 però el jutjat d'instrucció no ho va autoritzar fins l'endemà, el 19.

"És indubtable que, un cop trobat el cadàver carbonitzat i un telèfon mòbil al costat, l'examen del telèfon és una diligència bàsica per a la investigació dels fets, que són de summa gravetat, però era necessària l'autorització judicial", conclou el magistrat.

Anul·lant el buidatge també declara nul·les les proves que es van obtenir gràcies al telèfon. En concret, invalida la declaració d'un testimoni important per a l'acusació i que tampoc podrà declarar al judici. Es tracta d'un testimoni que assegura que el suposat autor material del crim va contactar amb ell per contractar-lo com a sicari per escarmentar la víctima.

Quatre acusats

Està previst que el cas, que es jutjarà amb jurat popular, arribi a judici a l'Audiència de Girona abans de l'estiu. A la banqueta dels acusats s'hi asseuran quatre sospitosos. El suposat autor material del crim, Marlon Roberto C. P. per a qui la fiscalia demana una pena de 25 anys de presó per assassinat i incendi forestal. Els mateixos delictes que la fiscal atribueix a la cooperadora necessària, Dolors F. J., que s'enfronta a 15 anys de presó i a la presumpta autora inductora, Esther P. del C. afronta 20 anys de presó. Per a la seva mare, Carmen del C. M., la fiscal sol·licita 3 anys de presó per encobriment.

En el seu escrit, la fiscal indica que l'autor material del crim mantenia una relació estreta amb la inductora -que regentava un bar a Llançà- i la seva mare. Tots tres, alhora, eren amics de la quarta acusada.

Per al ministeri públic, els processats van traçar un "pla preconcebut" per matar la víctima. Seguint el pla, la tarda del crim, Dolors F. J. havia de recollir la víctima i portar-lo fins a la zona boscosa de Sant Miquel de Colera amb el pretext de tancar un negoci de drogues.

Allà, però, l'esperava l'autor material, que va fer anar la víctima fins al maleter amb l'excusa d'ensenyar-li la mercaderia. Aleshores, el va començar a apallissar i li va assestar fins a vuit ganivetades al cap.

Una altra acusada es va encarregar de preparar una bossa de roba neta perquè l'assassí es canviés i fer desaparèixer la roba tacada de sang. Els acusats van voler eliminar el rastre calant foc al cadàver i a les proves que els incriminaven. Per això, van comprar benzina a Figueres i van provocar un incendi al bosc de Sant Miquel.

L'incendi va cremar mitja hectàrea i va mobilitzar fins a cinc dotacions dels bombers. Les flames sufocades van deixar al descobert el cadàver, que havia quedat calcinat. Els forenses el van haver d'identificar amb les dents. No es va acabar de cremar el telèfon mòbil, que va apuntar directament cap a l'autor material.

Després d'executar el pla, sosté la fiscal, l'autor material i la propietària del bar van tornar a Llançà, on la mare d'ella els esperava per anar fins a l'estació per agafar un tren fins a València. La policia el va detenir el dia 19 a la Pobla de Farnals.