El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha confirmat que el conductor d’un dels vehicles implicats en l’accident mortal d’aquest dissabte a Pont de Molins, que suposadament va envestir un altre cotxe , tenia el carnet retirat per manca de punts des del 10 de desembre del 2015. A més, el jove - de nacionalitat francesa i resident a Perpinyà- tenia denúncies anteriors per haver conduït sota els efectes de l’alcohol i altres antecedents penals per delictes contra la seguretat viària. A més, els Mossos d’Esquadra han localitzat 6.570 euros en metàl·lic a l’interior del vehicle francès sinistrat, i ara estan investigant la procedència d'aquests diners. A part, dins del cotxe també han trobat dues ampolles de Vodka. L’únic supervivent de la topada mortal, un home de 34 anys veí de Figueres que conduïa l’altre cotxe en direcció nord, continua ingressat en estat greu i amb pronòstic reservat a l’Hospital Josep Trueta de Girona tot i que no es tem per la seva vida.

Relacionades

Els fets es remunten a la matinada de dissabte quan, un cotxe amb matrícula francesa amb cinc ocupants d’entre 19 i 22 anys va envair el carril contrari a l'N-II, dins del municipi de Pont de Molins, i va topar amb un altre vehicle on hi anaven tres homes que es dirigien cap al Pertús per començar la seva jornada laboral en un restaurant. L’accident va deixar set morts, els cinc ocupants del vehicle francès i dos més de l’altre cotxe. L’únic supervivent del sinistre va ser el conductor del vehicle que pujava per l’N-II en direcció nord, un veí de Figueres de 34 anys, que va patir diverses ferides i una fractura a l’esternó però que no es tem per la seva vida. La víctima, ferida greu, continua ingressada a l’Hospital Josep Trueta de Girona amb pronòstic reservat.

“El cinturó va salvar-li la vida”, ha tornat a remarcar aquest diumenge el conseller d’Interior, Jordi Jané, des de Figueres després de visitar el barri de Sant Joan d’aquesta ciutat on el passat dijous va haver-hi un tiroteig sense ferits. Jané ha donat a conèixer que el conductor del vehicle amb matrícula francesa circulava a un velocitat “inadequada i excessiva” en un tram que està limitat a 80 quilòmetres per hora. Segons va detallar ahir, el cotxe va derrapar en un indret conegut com la “corba de la mort” pels veïns i va envair el carril contrari xocant contra l’altre turisme que no va poder fer res per esquivar-lo. A més, en el moment dels fets, el terra estava mullat ja que havia plogut a la zona.

Més de 6.000 euros i alcohol

Jané ha confirmat que el conductor francès, resident a Perpinyà, tenia el carnet retirat des del passat 10 de desembre del 2015 per manca de punts. A més, tenia un reguitzell de denúncies anteriors per conduir begut i també per delictes contra la seguretat viària. En conjunt, el grup de cinc joves que van morir en l’accident reunien múltiples antecedents per robatoris, desacatament a l’autoritat i tràfic de drogues.

A més, dins del vehicle, els Mossos d’Esquadra han localitzat 6.570 euros, distribuïts en diversos feixos (en un d’ells n’havia més de 5.000), i dos ampolles de Vodka. Segons apunten diverses fonts relacionades amb la investigació, els joves haurien sortit de festa aquella mateixa nit. Jané ha detallat que la investigació continua oberta i que els agents estan investigant d’on procedien els diners localitzats a l’interior del vehicle.

D’altra banda, el conseller d’Interior ha comentat que s’estan portant a terme encara les autòpsies dels diversos cadàvers dels difunts a l’Institut de Medicina Forense de Girona. Segons els últims detalls, pel que fa al grup de cinc joves francesos, el conductor i l’acompanyant tenien nacionalitat francesa i residien a Perpinyà. Dos més tenien nacionalitat marroquina i eren veïns de Carcassona i el cinquè era de Tunísia i vivia a Tolosa.

Pel que fa a l’altre vehicle, a dintre hi anaven tres homes d’entre 31 i 38 anys veïns de Figueres. El conductor, de 34 anys que va salvar la vida, un home de nacionalitat colombiana de 38 anys que feia poc que s’havia casat i que la seva dona estava finalitzant els tràmits per traslladar-se a Figueres i un marroquí de 31 anys. Aquest diumenge, el conseller ha tornat a visitar els familiars de les víctimes al Tanatori de Figueres.

“Crida a la responsabilitat”

Enmig d’aquesta situació, el conseller d’Interior ha fet una crida a la responsabilitat i ha destacat el bon funcionament i resultats que està donant des de fa 10 anys l’aplicació del permís per punts. Segons les dades detallades aquest diumenge, durant el 2015 es van expedientar 8.345 persones a tot Catalunya que conduïen sense complir la normativa.

En concret, 2.254 circulaven sense haver obtingut mai el permís de conduir, 5.191 no tenien punts i 900 tenien el carnet suspès per causes administratives o judicials. “Són unes dades que ens han de fer reflexionar”, ha comentat el conseller.

En aquest sentit i arran de l’accident mortal de Pont de Molins i del que va succeir ara fa uns mesos a Fornells de la Selva on va perdre la vida una jove després de patir un accident provocat per un conductor begut i amb el carnet retirat, el conseller d’Interior ha explicat que s’ha reunit dues vegades amb el company de la jove víctima mortal, un advocat gironí, i que també està en contacte amb el vicepresident del Govern, el Fiscal Superior de Catalunya i el Fiscal de la Sala se Seguretat viària a nivell estatal per estudiar una nova normativa, protocol o fórmula que pugui evitar que aquesta mena d’incidents i sinistres es repeteixin.

Una proposta impulsada per la comissaria de Mobilitat que ja estaria gairebé enllestia i en la qual treballen fermament però que el conseller no ha volgut avançar perquè encara cal acabar d’afinar els detalls. Tal i com s’havia dit, un dels aspectes que s’estan valorant és retenir els conductors beguts durant unes hores a la comissaria per reduir al màxim possible les probabilitats que causessin un nou accident amb víctimes. “Estem mirant de canviar els criteris de detenció i endurir els aspectes que fan referència als conductors substituts però ho anunciarem més endavant, estem mirant que la proposta sigui el més òptima possible perquè privar de llibertat a una persona és molt greu i cal tenir garanties jurídiques”, ha assenyalat Jané.

Visita al barri de Sant Joan

El cap del Departament d’Interior ha fet aquestes declaracions després de visitar el barri de Sant Joan de Figueres on el passat dijous es va produir un tiroteig sense ferits. També ha passejat pel barri del Culubret que des de fa temps pateix talls de llum. Ahir, tal i com va avançar l’ACN, ja tenir una primera presa de contacte amb l’alcaldessa Marta Felip a Girona, però aquest diumenge s’ha desplaçat fins al lloc dels fets i s’ha reunit amb els portaveus de tots els grups municipals de Figueres i amb el consell de savis (representants del barri) de Sant Joan. El proper 12 d’abril, tots els portaveus de l’Ajuntament de Figueres, representants de la Guàrdia Urbana i dels Mossos es reuniran a Barcelona amb Interior per acabar de definir el full de ruta per combatre la delinqüència en aquesta zona de la ciutat. D’entrada, fonts d’Interior han assenyalat que està previst que els controls dels Mossos que es van instaurar a Sant Joan arran del tiroteig es mantinguin durant tot aquest diumenge i demà, dilluns al matí, comencin a retirar-se.