Més de 14.300 conductors han arribat a perdre fins a sis punts del carnet a les carreteres gironines per córrer massa, no dur el cinturó de seguretat cordat o agafar el volant beguts. De tot aquest global, el gran gruix el continuen acaparant, com sempre, les sancions per excés de velocitat. Aquí, la dada positiva és que baixen els conductors a qui se'ls resten dos punts (és a dir, que no sobrepassen amb escreix el límit). La negativa és que pugen els infractors a qui els agrada prémer l'accelerador a fons i també els qui no porten el cinturó cordat. D'altra banda, també són significatives les multes per saltar-se semàfors en vermell. A Girona, la cruïlla controlada per càmeres de la carretera Barcelona amb Emili Grahit s'ha convertit en el flagell dels conductors, imposant de mitjana 600 multes cada mes.

Anar a més velocitat de la permesa, no dur el cinturó o prendre més copes del compte. Només per aquests tres motius, l'any passat 14.984 conductors que circulaven per les carreteres gironines van acabar el trajecte amb una multa sota el braç i menys punts al carnet. Bé fos perquè van passar rabent al costat d'un radar, bé fos perquè la policia els va enxampar mentre cometien infraccions al volant.

Les dades fan referència a aquelles sancions administratives. És a dir, que aquests conductors no van superar el límit penal que automàticament comporta asseure'ls davant d'un jutge. Però tot i això, no respectar les normes, en alguns casos, els va sortir car. No només perquè se'ls van arribar a restar fins a sis punts del carnet, sinó també perquè la multa que els va arribar a casa es podia enfilar més amunt dels 500 euros.

Per tipologies, la infracció estrella continua essent l'excés de velocitat. Només per aquest motiu, la Direcció General de Trànsit (DGT) va arribar a treure 24.830 punts a un total de 10.083 conductors gironins. Dins d'aquest global, però, s'han de diferenciar dos grups.

Per una banda, aquells qui, tot i sobrepassar el límit, no ho fan amb escreix. Circulen 20 ó 30 km/h més amunt del màxim permès, i això suposa que se'ls restin dos punts. Al 2015, a la demarcació aquest col·lectiu d'infractors va anar a la baixa: se'n van multar 8.750, un 18% menys que l'any anterior.

L'altra cara de la moneda, però, es troba en aquells conductors a qui agrada -i molt- prémer l'accelerador a fons. És a dir, que tant en vies urbanes com interurbanes superen amb escreix els límits de velocitat (en alguns casos, arribant a doblar-los). Un grup d'infractors que, durant el darrer any, a comarques gironines no només no s'ha reduït, sinó que ha augmentat lleugerament (1.412 conductors, una vuitantena més que al 2014).

La cap provincial de Trànsit a Girona, Marta Solano, destaca que és significatiu que baixin els conductors que perden dos punts per córrer massa (de fet, el gran gruix de sancionats). "Això vol dir que, quan s'agafa el volant, s'està més atent a la carretera i que les polítiques d'implantació de radars funcionen a l'hora de conscienciar", indica Solano.

Més conductors sense cinturó

Al costat dels conductors bala, un altre grup d'infractors que ha pujat durant el darrer any són aquells que circulen sense portar posat el cinturó de seguretat. Cosa que suposa perdre tres punts del carnet i una multa de fins a 200 euros. L'any passat, 2.134 gironins van rebre una sanció per no fer ús d'aquest sistema de retenció mentre estaven al volant. I en 53 casos, fins i tot, hi va haver reincidència.

L'estadística de Trànsit també recull aquells conductors a qui la policia va enxampar anant beguts, tot i sense superar el límit penal (0,60 mg/l). En total, van ser-ne 2.142. D'aquests positius administratius, la majoria van perdre quatre punts del carnet. Però n'hi va haver 552 a qui se'ls en van restar sis.

Dins la bossa de sancionats, també hi ha aquells que circulaven parlant pel mòbil (625 conductors), una infracció que va a l'alça d'un any per l'altre. O bé també aquells motoristes que anaven sense casc (136). Tant en un com altre cas, això els va suposar perdre automàticament tres punts del carnet.

Més de 7.000 multes només al semàfor de Girona

Un cas apart són les multes per saltar-se un semàfor en vermell, que suposen 200 euros de multa i perdre quatre punts del carnet. Una infracció que creix -i molt- d'un any per l'altre. I aquí, l'exemple paradigmàtic continua essent la cruïlla entre la carretera Barcelona i Emili Grahit de Girona, que s'enregistra amb càmeres les 24 hores del dia.

Segons dades de l'Ajuntament de Girona, només durant el 2015 les càmeres van filmar 7.153 conductors saltant-se algun dels semàfors. Cosa que suposa que, un cop Trànsit faci efectiva la sanció, els arribarà a restar un global de fins a 28.612 punts (només per infraccions comeses en aquest punt de la demarcació).

L'any 2014, Trànsit va fer efectives 3.866 multes per saltar-se els semàfors d'aquesta cruïlla de Girona i va retirar 15.464 punts a conductors que els havien passat en vermell. És a dir, que d'un any per l'altre, la xifra pràcticament s'haurà doblat.

Mentrestant, les càmeres situades en aquesta intersecció (on hi ha quatre semàfors) continuen multant conductors que se'ls passen en vermell. Segons les últimes dades del consistori, entre gener i febrer d'aquest 2016 ja s'han posat 928 multes més. Sobretot, a cotxes que se salten els semàfors situats a la carretera Barcelona (630 sancions) més que no pas els de la intersecció situats a Emili Grahit (298).

Més exàmens de conduir

Per últim, les dades de la DGT a les comarques gironines també recullen que durant l'any passat es van fer més exàmens de conduir. En total, 40.185 (un 3% més que al 2014) dels quals 19.116 van ser teòrics i la resta pràctics. I dins d'aquest darrer grup, 16.593 proves van ser en circuit obert (és a dir, circulant per carretera o ciutat). Actualment, a les comarques gironines el cens de conductors és de 441.588 persones.