Reunió extraordinària de la junta de portaveus de l’Ajuntament de Figueres aquest divendres al vespre per analitzar la problemàtica al barri de Sant Joan de Figueres, que acumula diversos incidents; l’últim, un tiroteig sense ferits aquest dijous. Els grups municipals s’han unit per reclamar al Govern la implicació de les forces de seguretat i els cossos policials, així com dels estaments judicials, per eradicar la delinqüència a la zona, amb especial èmfasi en la lluita contra el cultiu i el tràfic de drogues. Així ho traslladaran en la reunió que mantindran amb el conseller d’Interior el proper dia 12 a Barcelona. L’alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, ha avisat que el que succeeix a Sant Joan i voltants “ultrapassa l’àmbit local, és un problema de país”.

Representants de totes les forces del consistori; el primer tinent d’alcalde, el socialista Pere Casellas; i l’alcaldessa, Marta Felip, s’han reunit aquest divendres al vespre d’urgència per abordar la situació que es viu al barri de Sant Joan, però també en altres zones de la ciutat, com el Culubret i Juncària Parc Bosc. Tots han coincidit que cal reforçar la presència policial en aquests indrets.

Junts acudiran el dia 12 al departament d’Interior amb una reivindicació clara i contundent sota el braç: exigeixen la implicació de les forces de seguretat i dels estaments judicials per acabar amb la delinqüència a la zona. Felip ha subratllat que la situació ja ha superat de bon tros l’àmbit local i que s’ha convertit en un “problema de país” perquè darrere de fets com el tiroteig sense ferits de dijous “s’hi amaga una activitat delictiva fonamentada en el cultiu i el tràfic de drogues”. “Parlem de delictes contra la seguretat pública”, ha emfatitzat.

Els portaveus municipals també han coincidit en la idoneïtat d’expressar aquest parer en una declaració institucional, que es llegirà en el proper ple de l’Ajuntament. “Hem consensuat la necessitat d’anar units; és un problema conjunt de ciutat i en això no hi ha diferències de propostes entre partits”, ha assenyalat.

Investigació oberta

L’alcaldessa ha indicat que la investigació pel creuament de bales de dijous entre els carrers Doctor Fleming i Ochoa segueix oberta, i que totes les hipòtesis estan sobre la taula. Encara queda molta feina per fer per poder esbrinar els motius exactes del succés i els seus autors, ha dit.

Des dels cossos policials, remarquen que la llei del silenci imperant al barri dificulta les tasques d’investigació perquè els testimonis no detallen res del que va ocórrer. Els Mossos han trobat vuit impactes de bala, alguns en façanes d’immobles i vehicles.

Fonts policials consultades per l’ACN apunten l’enfrontament entre dos clans familiars com el detonant del tiroteig. El membre d’una d’aquestes famílies hauria anat a buscar, amb armes i una armilla antibales, dos integrants d’una altra família, que presumptament havien apallissat el seu fill temps enrere.

Queixa de l’USPAC

Per la seva part, el sindicat de Mossos USPAC ha lamentat aquest divendres que Interior no hagi “reaccionat” abans a les contínues denúncies d'agents del cos han efectuat en diverses ocasions per alertar alertant de la perillositat a la zona. Es queixen que el conseller, Jordi Jané, no hagi donat seguretat i garanties als agents fins que l’alcaldessa figuerenca, Marta Felip, ha aixecat públicament la veu per reclamar al Departament “accions amb resultats”.

El dispositiu de seguretat preventiu activat des de dijous, amb patrulles mixtes de Guàrdia Urbana i Mossos, es mantindrà al barri i els seus accessos principals almenys fins diumenge. D’una banda, per registrar els vehicles que hi surten. De l’altra, per evitar possibles represàlies i facilitar les tasques d’investigació.

Visita de C's a la zona

En paral·lel, els dos regidors de C's i el diputat Jean Castel han acudit aquest divendres al barri de Sant Joan per visitar la zona i reunir-se amb la Federació d'Associacions de Veïns de Figueres i del Bari de Sant Joan i els Mossos d'Esquadra per conèixer de primera mà la situació. Un fet criticat pels regidors populars, que ho han titllat d'"oportunista".