28 de març de 2016
28.03.2016
Segons el sindicat de policies europeus

Excloure els Mossos de l'Europol "entorpeix i fa menys eficaç" la seva feina

La manca d´intercanvi d´informació posa en perill la ciutadania i els propis agents, assegura la presidenta d'Eurocop, Àngels Bosch

28.03.2016 | 11:40

Una patrulla dels Mossos d´Esquadra atura un vehicle a la Jonquera a la una de la matinada d´un dissabte i necessita dues hores i mitja per saber si el conductor té una ordre de recerca i captura. En canvi una patrulla de la Policia Nacional espanyola té la informació en cinc minuts. Les "disfuncions" entre els diversos cossos policials amb competències a Catalunya perjudiquen la feina dels Mossos, segons denuncia a l´ACN Àngels Bosch, la presidenta d´Eurocop, el sindicat europeu de policies. "Això no pot passar, fa que la nostra feina sigui menys eficaç, som menys capaços de protegir la ciutadania i a nosaltres també ens posa en perill", alerta Bosch, en una entrevista feta abans dels atemptats de Brussel·les.

El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), ja va denunciar el gener de l´any passat a l´aleshores conseller de l´Interior, Ramon Espadaler, que "durant els caps de setmana i les nits" el Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús "no es troba operatiu" i si els Mossos fan una identificació han de demanar-ho per escrit a un centre similar d´Hendaia i la resposta triga "un mínim de dues hores i mitja". En canvi, els agents de la Policia Nacional poden fer la consulta directament als francesos "via telefònica i tenen resposta immediata", denunciava la carta del sindicat, a què ha tingut accés l´ACN.

"Si la transmissió d´informació no és fluida, el que fa és entorpir la nostra feina, que sigui menys eficaç", denuncia Àngels Bosch. Aquesta caporal dels Mossos d´Esquadra i representant de tots els agents d´Europa lamenta que en una identificació a un cos policial li surti que la persona en qüestió té una ordre de detenció i a un altre no. "Això no pot passar", adverteix, remarcant que els Mossos o altres agents no poden estar en perill ni posar en perill la ciutadania perquè "desconeixen informació o reben informació equívoca".

Bosch destaca que tots els cossos policials europeus han fet seva la reivindicació, i reclamen un canvi legislatiu perquè a organismes com l´Europol, on actualment només hi pot anar "un únic membre, que és l´enllaç de l´Estat", hi puguin participar "totes les policies que tenen competències plenes a cada part del territori". "Això passa a Catalunya, però pot passar a Escòcia o Irlanda del Nord, on també hi ha policies que són integrals i amb plenes competències en el territori on desenvolupen l´activitat", explica la presidenta d´Eurocop.

Segons Bosch, les autoritats "han d´entendre que hi ha diferents policies dins d´un mateix territori amb plenes competències i que necessiten accedir als nuclis d´informació igual que la resta". Tot plegat, diu aquesta representant sindical, s´ha convertit en una demanda que fa Eurocop perquè "la feina sigui més efectiva al protegir la ciutadania".

Els recursos de la policia

La caporal Àngels Bosch explica a l´ACN que les retallades en els pressupostos de la Generalitat durant la crisi "s´han notat moltíssim" tant pel que fa a la "reposició de material, de vehicles o la formació" com pel desplegament final de la plantilla. "Als Mossos falten 1.300 agents", adverteix la presidenta d´Eurocop, que diu que això implica "un sobreesforç per tots els agents que estan treballant ara, perquè fan la seva feina i la dels 1.300 que no han arribat a entrar mai" al cos.

Bosch també avisa que "ara mateix no tots els Mossos tenen armilla antibales" i que no la tindran fins el 2017. "Hi ha agents que poden fer servei amb armilla i d´altres que no, és una situació una mica discriminatòria", lamenta. Des dels sindicats policials, reclamen que "l´armilla sigui un equipament indispensable i bàsic per sortir a patrullar".

Com a representant dels agents dels Mossos, Bosch també considera "desmotivador" que la Generalitat no hagi adquirit encara les pistoles tàser a què s´havia compromès. "Aquest material l´estem esperant, és una eina entremig del bastó policial i l´arma de foc que permet solucionar moltes actuacions que són difícils de resoldre evitant conseqüències més greus", explica.

Pel que fa a la formació, Bosch reclama una "estandardització a nivell europeu", especialment pel que fa a la lluita antiterrorista. "L´amenaça terrorista s´ha d´entendre des del punt de vista europeu, i no nacional", assegura la presidenta d´Eurocop, que demana que s´estableixin les formacions i el reciclatge que necessiten "tots els policies d´arreu d´Europa" perquè estiguin "plenament coordinats" i "puguin actuar davant de l´amenaça de la mateixa manera".

Fins ara, lamenta Àngels Bosch, la formació que han fet els Mossos d´Esquadra en aquest aspecte "és insuficient". "Demanem que sigui la formació que cal tant a nivell cultural com operatiu", reclama, remarcant com a "molt positiu" el compromís del nou conseller de l´Interior d´invertir en recursos de "formació, material i equipament per a tots els Mossos" davant de l´amenaça gihadista.

Després dels atemptats de Brussel·les, la presidenta d´Eurocop va reiterar que "més que mai cal que les forces policials cooperin i treballin plegades" reconeixent que "el terrorisme no té fronteres". "També hem de garantir que tots els agents de policia, i no només una elit petita, reben la formació adequada per respondre a incidents en el futur". A més, Bosch avisa que a nivell europeu "les retallades en el nombre de policies perjudiquen la lluita contra el terrorisme".

La independència: què faran els Mossos?

Preguntada sobre les conseqüències d´una eventual independència de Catalunya, la presidenta d´Eurocop i Mosso d´Esquadra Àngels Bosch avisa que cal "esperar esdeveniments". "Des del nivell de l´Eurocop el que he de dir és que hi ha una legislació vigent i s´hauria de canviar", explica. I avisa : "Esperem que als Mossos no se´ls posi en una situació compromesa".

"Tenim un cap del cos que diu que assumeix totes les conseqüències de qualsevol ordre que s´hagi de donar, però els Mossos estem sotmesos a jutges i tribunals, per moltes ordres que rebem dels superiors", recorda. "S´haurà d´avaluar jurídicament quan arribi el moment què és el que poden fer, o el que han de fer", afegeix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook