Dos professionals de la salut han estat víctimes d'agressions físiques en centres de la província de Girona durant el 2015. L'any abans no se n'havia produït cap, segons les dades facilitades l'Institut Català de la Salut (ICS).

A l'atenció primària de Girona i l'hospital Trueta es fa més de quatre milions i mig d'actes assistencials a l'any i l'ICS a la demarcació compta amb més de 3.000 professionals treballant als centres de salut repartits entre el Trueta i els 27 Equips d'Atenció Primària de la Regió Sanitària. En els últims sis anys s'han produït 21 agressions físiques en aquests centres gironins. L'ICS compta amb un protocol aprovat el 2005 de prevenció i actuació davant les situacions de violència. Entre d'altres, inclou mesures per evitar situacions de conflicte i també hi ha implicats els Mossos d'Esquadra. A més l'ICS de Girona també té a disposició de les víctimes el servei jurídic en cas que els metges vulguin presentar una denúncia a títol personal.

Cal dir, però, que el tipus d'agressions que reben els sanitaris no passen només per un fet físic sinó que les amenaces verbals o fins i tot per correu són els casos més habituals. Aquestes, però, no estan comptabilitzades en aquesta estadística però sí que es comencen a verbalitzar, per exemple, a través de la Unitat integral de violència contra el metge del Col·legi de Metges de Barcelona, on també s'adrecen els fets més greus que es detecten a la província de Girona. Aquesta Unitat compta amb assessorament jurídic i psicològic per a professionals que pateixen agressions verbals, físiques, intimidacions, entre d'altres.

44 agressions a Catalunya

L'Organització Mèdica Col·legial, per la seva banda, ha comptabilitzat 44 agressions a professionals de la salut el 2015 a tot Catalunya. I que sumades a les des del 2010 n'hi ha hagut fins a 307. La xifra anual es mostra estable, al voltant de 50 agressions. Per sexe, un 57% dels casos van ser homes i un 43% dones. El percentatge més alt d'agressions provenen de familiars del pacient; un 25% dels mateixos pacients que tenien programada la cita i un 23%, de pacients sense visita prevista.

L'estudi, presentat fa pocs dies, també assegura que a Espanya s'han registrat un 4,94% més de casos el 2015, amb un total de 361 a tot Espanya. En cinc anys, l'Observatori Nacional de Agressions de l'OMC ha registrat 2.419 agressions a metges.

Cal recordar que l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal que preveu les agressions a sanitaris com a delicte d'atemptat, segons van assegurar durant la presentació de l'estudi, s'ha convertit un pas decisiu en la lluita contra aquesta xacra.

De fet, de les 64 sentències per agressions a professionals de la salut del 2015 a Espanya, 18 van ser tipificades com a delicte d'atemptat contra l'autoritat pública, remarquen. Això representa que les agressions que pateixen poden ser condemnades amb penes d'entre un i quatre anys de presó. Els atacs a un metge són tractats com a delicte i poden comportar una pena de presó, cosa que fins fa un any això no era possible.