Salah Abdeslam, el terrorista més buscat pels atemptats de París, ha estat detingut durant un operatiu policial desenvolupat aquest divendres al barri de Molenbeek (Brussel·les), segons informen diversos mitjans belgues. El presumpte gihadista hauria resultat ferit durant l'operació.

D'acord amb la cadena de televisió francòfona RTL, s'han escoltat una desena de trets i s'han llançat granades al carrer de Quatre Vents de Molenbeek, on podria haver mort un home, a qui testimonis han vist caure abatut a terra.

La mateixa font assenyala que les forces haurien trobat en l'operatiu a Abdeslam, atès que afirmen que hauria resultat ferit en el tiroteig juntament amb una altra persona.

Els dos s'haurien atrinxerat en un habitatge. RTL assenyala fins i tot que Abdeslam hauria estat detingut, un extrem que no ha estat confirmat.

Abdeslam, nascut a Brussel·les i de 26 anys d'edat, va ser qui va llogar el Volkswagen Polo empleat per una de les cèl·lules terroristes que van atacar la sala de concerts Bataclan, on van morir 89 de les 130 persones mortes en la matança del 13 de novembre.

Segons la Fiscalia belga, Abdeslam hauria aconseguit escapar a l'últim moment de la batuda que la policia va efectuar dimarts passat a un apartament del barri de Forest (Brussel·les), on els agents van trobar restes del seu ADN.

Troballa d'empremtes

La policia científica belga havia trobat les empremtes dactilars del fugat dels atemptats de l'13-N a París, en els registres efectuats dimarts en un habitatge al districte de Brussel·les de Forest, ha informat la Fiscalia federal.

"La Fiscalia federal confirma que les empremtes dactilars de Salah Abdeslam han estat descobertes durant el registre dut a terme el passat 15 de març al carrer Dries a Forest", ha indicat el Ministeri Públic en un comunicat.

Va afegir que "la investigació contínua de manera activa, de dia i de nit" i que no és possible donar més precisions en aquest moment "per no perjudicar la investigació".

La Fiscalia no va confirmar altres informacions que apunten també a traces d'ADN d'Abdeslam trobades a l'apartament de Forest.

Segons la televisió pública francòfona RTBF, és "molt probable" que Abdeslam sigui una de les dues persones fugides després dels tirotejos de dimarts a l'habitatge de Forest durant un registre policial, que va acabar amb un sospitós mort i quatre policies ferits lleus.

Aquest dia, sis policies francesos i belgues que portaven a terme una operació en el marc de la investigació dels atemptats de l'13-N a París van ser rebuts amb una ràfega de trets disparats per "almenys dues persones" a l'intentar entrar en un habitatge , una reacció violenta que va atrapar desprevinguts als agents.

Els policies van obrir foc, es van retirar i van envoltar l'immoble, des del qual els sospitosos van continuar disparant de manera més espaiada, fins que un d'ells, Mohammed Belkaid, va ser abatut per un dels franctiradors de les forces especials que van acudir com a reforç.

Belkaid, un algerià nascut el 9 de juliol de 1980, estava de manera irregular a Bèlgica i havia comès un robatori menor en 2014.

Al costat del seu cos es va trobar un fusell d'assalt kalaixnikov amb el que va disparar als agents i un llibre sobre salafisme, a més de munició i una bandera de l'Estat Islàmic.

Després del tiroteig, dues persones que "probablement" estaven també en l'immoble es van donar a la fuga.

Els investigadors havien establert un vincle possible entre l'apartament de Forest i un lloc que servia d'amagatall a la localitat belga de Charleroi (sud del país), ocupat per un dels comandaments de París just abans de la seva marxa cap a França.

En Charleroi, la policia va trobar traces d'ADN de Chakib Akrouh, un dels kamikazes de l'apartament de St-Denis cinc dies després dels atemptats de París, així com les empremtes digitals d'Abdelhamid Abaaoud, considerat un dels organitzadors dels atacs i que va morir en el mateix assalt, així com de Salah Abdeslam.

També es van trobar empremtes d'Abdeslam en un registre dut a terme el passat 10 de desembre a un habitatge al districte de Brussel·les de Schaerbeek.